4.3.17

ΚΕΔΕ - Ποιους κοροϊδεύει το Υπουργείο Εσωτερικών;

Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών, για να "διαψεύσει δήθεν ανυπόστατες φήμες που αφορούν τους συνταξιούχους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης" είναι, τουλάχιστον ατυχής, αφού ομολογεί έμμεσα ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του Νόμου που αφορά το καθεστώς των συνταξιούχων αιρετών. 

Αν δεν υπήρχε πρόβλημα, όπως ψευδώς ισχυρίζεται με τη σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί τότε χρειάζεται να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει το καθεστώς; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα; 

Η ΚΕΔΕ εδώ και δυο εβδομάδες έλαβε απόφαση του ΔΣ με την οποία  ζητούσε να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα των αιρετών συνταξιούχων που θα αναλάβουν νέα καθήκοντα Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, Αντιδημάρχων με αντιμισθία και άνευ αμοιβής, ορισμό εντεταλμένων συμβούλων με καθήκοντα.

Δυστυχώς και ενώ αύριο 5-3-2017 επίκεινται οι αρχαιρεσίες στους δήμους για εκλογή προεδριών δημοτικών συμβουλίων και για ορισμό των νέων αντιδημάρχων το ανακοινωθέν, υπό μορφή δελτίου τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο δεν επιλύει τα ανωτέρω ζητήματα, αλλά τα περιπλέκει ακόμη περισσότερο.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

1) Διότι το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το άρθρο 20 του ν.4387/2016  και με το όποιο προβλέπεται η αναστολή των συντάξεων σε αυτούς που αναλαμβάνουν πάσης φύσεως καθήκοντα, εργασία ή υπηρεσία από την δημοσίευση του νόμου δηλαδή από τις 12-5-2016, το αναδείξαμε με απόφαση του ΔΣ αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου.

2)Με την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ και με σχετικές επιστολές που αποστείλαμε στον αρμόδιο υπουργό ζητήσαμε συγκεκριμένα την άμεση έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου ώστε οι δήμοι να είναι έγκαιρα ενήμεροι περί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι αιρετοί με την ανάληψη καθηκόντων ως αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων.

3)Με το δελτίο τύπου γίνεται μεγαλύτερη σύγχυση αφού αναφέρεται δήθεν η δυνατότητα των συνταξιούχων  να έχουν δικαίωμα επιλογής πράγμα το οποίο ισχύει σύμφωνα με τα άρθρα 92-93 του Καλλικράτη για τους αντιδημάρχους δημοσίους υπαλλήλους.

4)Τέλος η ΚΕΔΕ θεωρεί προσβλητική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την έκδοση ενός αόριστου δελτίου τύπου το οπαίο όχι μόνο δεν επιλύει το ζήτημα αλλά αντιθέτως το περιπλέκει. Με έκπληξη μας διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να έχει πλήρη άγνοια του άρθρου 20 του ν.4387/2016 και για αυτά καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή εδώ και τώρα να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος που θα επιλύει το ζήτημα πριν τις αρχαιρεσίες.

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες το Υπουργείο Εσωτερικών για ένα άλλο ζήτημα, αυτό της πληρωμής των συμβασιούχων στην καθαριότητα των Δήμων, ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά τελικά όχι μόνο υπήρχε, αλλά χρειάστηκε και νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε, έχουν συναίσθηση στο Υπουργείο Εσωτερικών των ευθυνών τους; Πότε θα σοβαρευτούν επιτέλους;

Το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος ερωτήθηκε πριν βγάλουν την ανακοίνωσή τους;
Τελικά ποιοι είναι αυτοί που διασπείρουν τις ψευδείς φήμες;  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου