11.4.17

«ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ» - Βαρουφάκης: Αν η ΝΔ πέρναγε τρίτο μνημόνιο θα είχε καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους


Βαρουφάκης: Αν η ΝΔ πέρναγε τρίτο μνημόνιο θα είχε καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους

«Το τρίτο μνημόνιο θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αποικιοκρατικό χαρτί που υπέγραψε ποτέ ελληνική κυβέρνηση» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ρ/σ Focus.
Μάλιστα, ρώτησε «θα μπορούσε ποτέ να περάσει το τρίτο μνημόνιο η ΝΔ;» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα είχε καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους». Από τότε, όπως είπε, περνάνε ανήκουστα πράγματα. «Αν ήσασταν ο Σόιμπλε ποιον θα προτιμούσατε λοιπόν; Τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη;» ρώτησε με νόημα.
Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε επίσης ότι το Δημόσιο από τη συρρικνούμενη πίτα της οικονομίας και της ιδιωτικής αγοράς κατάφερε να έχει μεγαλύτερο πλεόνασμα. Πρόσθεσε πως αυτό είναι λόγος για να βγούμε στους δρόμους, είναι λόγος για πανεθνικό πένθος.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, υπάρχει μία οικτρή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, βλ. ΦΠΑ και αύξηση φόρου εισοδήματος στους φτωχούς. «Όταν βρίσκεσαι υπό καθεστώς δουλοπαροικίας, δεν μπορείς να λες "κατάφερα". Τι καταφέραμε; Να συρρικνώσουμε την οικονομία; Να διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό; Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατορθώματα…» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, είπε οι κλειστές τράπεζες δεν είναι δική του ευθύνη, αλλά ευθύνη του Eurogroup της 25ης και 27ης Ιουνίου.
Πρόσθεσε πως είχε εξηγήσει στον κ. Τσίπρα, από τον Απρίλιο του 2012, βλέποντας το προεκλογικό του πρόγραμμα, ότι πρέπει να αποφασίσει, αν γίνει πρωθυπουργός, τι θα πει στον Ντράγκι, αν του πει να προσυπογράψει, αυτά που υπέγραψαν οι προηγούμενοι, αλλιώς θα του κλείσει τις τράπεζες ... Του είχα πει τι πρέπει να κάνει, αλλιώς ας άφηνε τον Σαμαρά, γιατί να βγει;»
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη πως θα συνεργαζόταν «και με τον διάβολο και με τον Μεφοστοφελή αν ήταν να σώσω τη χώρα μου». Θα συνεργαζόμουν και την αντιπολίτευση, σημείωσε και πρόσθεσε πως μέχρι το Νοέμβριο του 2011 συζητούσε με όλους, «και με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, και με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σαμαρά και είχαμε συμφωνία σε πολλά πράγματα, με τη διαφορά ότι ο κ. Σαμαράς μετά, έδωσε γη και ύδωρ για να γίνει κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε αυτό».
Σε ερώτηση για τις αναφορές του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό του, όταν ο ίδιος δεν ήταν πλέον υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε: «Τι λέει μπροστά στο καθρέφτη του ή στην κάμερα ο κ. Τσίπρας για να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, είναι δικαίωμά του».
Σε ό,τι αφορά, την κίνηση diem25, επισήμανε πως όταν έφυγε από το υπουργείο υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση από πολλούς και μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ, από στελέχη που μετέπειτα πήγαν στη ΛΑΕ ή σπίτι τους, για να κάνει μία πολιτική κίνηση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου