11.6.09

(Καπνο)απαγόρευση και με..... τετραψήφιο τηλέφωνο καταγγελιών

Σε αναλυτική παρουσίαση των μέτρων για την απογόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους προχώρησε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους- δημόσιους και ιδιωτικούς- ενώ δεν προβλέπεται καν καπνιστήριο.

Στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης) των οποίων το εμβαδό ξεπερνά τα 70 τετραγωνικά, υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου για καπνιστές ο οποίος θα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Ο χώρος αυτός θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές εξαερισμού και θα καταλαμβάνει το πολύ το 30% του συνολικού χώρου του καταστήματος.

Για τα μαγαζιά άνω των 300 τετραγωνικών ο χώρος για τους καπνιστές μπορεί να καταλαμβάνει έως και το 40% του συνολικού χώρου.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων των οποίων το εμβαδό είναι μικρότερο των 70 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να επιλέξουν αν το μαγαζί τους θα είναι και καπνιστών ή μη και να προμηθευτούν την ειδική άδεια από τον Δήμο στον οποίο ανήκουν. Ωστόσο αν αργότερα θελήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν το κατάστημα τους από καπνιστών σε μη καπνιστών ή το αντίστροφο.

Ολοκληρωτική είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε πλοία, τρένα και ταξί.

Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού μέσω γιαγαντοαφισσών και γενικότερα υπαίθριας διαφήμισης.

Επιπλέον, σε έναν τετραψήφιο αριθμό (ο οποίος θα ανακοινωθεί προσεχώς) οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου ώστε άμεσα να κινητοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός.

"Τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά και θα επιβάλλονται από την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Ελέγχου του υπουργείου Υγείας" όπως επισήμανε ο ο Δ. Αβραμόπουλος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου