13.6.10

Μεσσηνία - Θάλασσα… να την πιεις στο ποτήρι !

Την Έκθεση για το 2009 παρουσίασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας ότι το 2009 το 96% των παράκτιων υδάτων κολύμβησης και το 90% των κολυμβητικών τοποθεσιών σε ποταμούς και λίμνες ανταποκρίθηκαν στα ελάχιστα πρότυπα.Σύμφωνα με αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με έτος αναφοράς το 2009, οι ακτές της Ελλάδας αλλά και ειδικότερα της Μεσσηνίας πληρούν στο σύνολό τους τα μικροβιολογικά κριτήρια για ασφαλή κολύμβηση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσω του προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης στις ακτές της χώρας για το 2009, για τη Μεσσηνία οι μετρήσεις αφορούσαν στους παραλιακούς Δήμους: Αβίας (σ.σ. τα σημεία δειγματοληψίας ήταν στις ακτές Ακρογιάλι - Σταυριανέα και Σάντοβα Κιτριές), Αίπειας (στον Άγιο Ανδρέα), Αυλώνος (στην παραλία Ελαίας και απέναντι από το ξενοδοχείο «Ακρογιάλι), Γαργαλιάνων (στο Λαγκούβαρδο και στη «Χρυσή Άμμο»), Καλαμάτας (στο ξενοδοχείο Messinian Bay, στην Ανάσταση, στη Δυτική Παραλία, στην Αεροπορία, στην Ανάληψη, στο ύψος των ξενοδοχείων «Elite» και «Filoxenia» και στη Μικρή Μαντίνεια στο «Τουριστικό»), Κορώνης (στην παραλία του Ζάγκα, στον Άγιο Ιωάννη, στο Αρτάκι και στην Αγία Τριάδα), Κυπαρισσίας (στον Αϊ Λαγούδη, στη Γιαννίτσαινα, στην Καρτέλα, και στο κάμπινγκ «Χάνι»), Λεύκτρου (Καλαμίτσι, Καλόγρια, Καρδαμύλη, Ριτσά και Στούπα), Μεθώνης (Μεθώνη, Φοινικούντα, Μακρύναμμος, Μακρύγιαλος, Λούτσα, Αρχαία Πύδνα, Ανεμόμυλος), Μεσσήνης (Μπούκα και Βελίκα), Πεταλιδίου («Βρύση Ψεύτη», κάμπινγκ Eros Beach), Πύλου (Γιάλοβα και έναντι παλαιού Γυμνασίου) και Φιλιατρών (Αγία Κυριακή, Άγριλος, Λιμενάρι, Στόμιο).
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για την πλειοψηφία των ακτών ήταν εξαιρετικά. Σε ορισμένες περιοχές ανιχνεύθηκαν ολικά κολοβακτηριοειδή, κολοβακτ. κοπρανώδους προελεύσεως και κοπρανώδεις στρεπτόκοκκοι, αλλά όχι σε ποσοστά τέτοια ώστε να υπάρχει ανησυχία για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
Οι θάλασσες στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τις μετρήσεις, πληρούν, λοιπόν, στη συντριπτική πλειονότητά τους τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι εθνικές και κοινοτικές οδηγίες σε ό,τι αφορά τη μικροβιακή επιβάρυνση και έτσι έχουν λάβει δικαίως τον τίτλο των καθαρότερων. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε για να συνεχίσουμε να έχουμε (καθαρές θάλασσες)… ΘΑΡΡΟΣ Του Αντώνη Πετρόγιαννη

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου