18.7.10

Περιφέρειες - Αγώνας δρόμου για τον Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Διονύση Νασόπουλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τα γαλάζια χρίσματα στους μεγάλους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας "καθώς από τις κάλπες αυτών των περιοχών αναμένουν στη Ρηγίλλης το πολιτικό μήνυμα, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς και την αντιπολιτευτική πορεία της Ν.Δ. μετά το φθινόπωρο".Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, " ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε τελικά το χρίσμα για την Αθήνα στον Νικήτα Κακλαμάνη, αν και αρκετά στελέχη της Ν.Δ. έχουν αμφιβολίες για τη δυναμική του νυν δημάρχου, ο οποίος είχε αποφασίσει σε κάθε περίπτωση να είναι εκ νέου υποψήφιος. Στο κομματικό επιτελείο αναμένουν πλέον την επιλογή που θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου για την Αθήνα και δεν κρύβουν την ανησυχία ότι για πρώτη φορά από το 1986 η πρωτεύουσα μπορεί να χαθεί για τη Ν.Δ., βάζοντας σε δοκιμασία και τη συνοχή του κόμματος.
Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι έχει οριστικοποιηθεί και η επιλογή του βουλευτή και γραμματέα προγράμματος της Ν.Δ. Κων. Γκιουλέκα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διονύση Νασόπουλου "για τις περιφέρειες, όπου εκτιμάται ότι το εκλογικό σώμα θα ψηφίσει και με όρους εθνικών εκλογών, στη Ν.Δ. στοιχηματίζουν ότι το κόμμα μπορεί να επικρατήσει σε δύο από τις 13 και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη σε άλλες πέντε". Έχουμε λοιπόν και λέμε:
ΑΤΤΙΚΗ
(Πιθανότητες νίκης 40%)
Το αποτέλεσμα το καθορίζει το Λεκανοπέδιο, όπου τα μηνύματα για τη Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Επιτελικά στελέχη θεωρούν ότι είναι κρίσιμο για το κόμμα να συγκρατήσει τις δυνάμεις του σε μια περιφέρεια στην οποία θα ψηφίσει σχεδόν η μισή χώρα και γι΄ αυτό προκρίνουν την υποψηφιότητα ενός προβεβλημένου στελέχους, όπως ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης , ενώ γίνεται λόγος και για επιλογή-έκπληξη. Σε δεύτερο πλάνο συζητείται η περίπτωση του Αρη Σπηλιωτόπουλου, ενώ ενδιαφέρον δείχνει και ο απερχόμενος νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής. Στη Ρηγίλλης ελπίζουν σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο που θα μπορούσε να ευνοήσει τον γαλάζιο υποψήφιο.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
(Πιθανότητες νίκης 55%)
Η επιλογή υποψηφίου εξελίσσεται σε κουίζ για δυνατούς λύτες. Το χρίσμα διεκδικούν ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημ. Δράκος και ο «Σαμαρικός» πρώην βουλευτής Γ. Μανώλης, ενώ κινείται και ο Π. Σκανδαλάκης. Οι συσχετισμοί ευνοούν τη Ν.Δ. που προσδοκά, μάλιστα, να αυξήσει δυνάμεις λόγω Δήμα (Κορινθία), Αβραμόπουλου, Λυκουρέντζου (Αρκαδία) και βέβαια του κ. Σαμαρά (Μεσσηνία). Υπάρχει ανησυχία, πάντως, για τις ρωγμές που μπορεί να δημιουργήσει πιθανή υποψηφιότητα του Π. Τατούλη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
(Πιθανότητες νίκης 40%):
Με τους όρους των πρόσφατων εθνικών εκλογών οι προσδοκίες της Ν.Δ. είναι μειωμένες και μπορεί να ελπίζει μόνον μέσα από ουσιαστική μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών. «Παρών» για την περιφέρεια δηλώνει ο πρώην υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος, προβάλλοντας και τη στήριξή του από τον ΛΑΟΣ, ενώ μάχη για το χρίσμα δίνει και ο νομάρχης Φθιώτιδας Θ. Χειμάρας.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
(Πιθανότητες νίκης 30%):
Στόχος είναι η αξιοπρεπής εμφάνιση. Σε Αχαΐα και Ηλεία η Ν.Δ. είχε καταποντιστεί, ενώ η Αιτωλοακαρνανία στήριξε την Ντόρα Μπακογιάννη. Θετικός στο ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του είναι ο βουλευτής Νικ. Νικολόπουλος που αναζητεί ρόλο, ενώ εξετάζονται οι περιπτώσεις του «ντορικού» Γ. Κοντογιάννη και του πρώην βουλευτή Σπήλιου Λιβανού.
ΗΠΕΙΡΟΣ
(Πιθανότητες νίκης 50%):
Τον περασμένο Οκτώβριο η περιφέρεια έγινε πράσινη, αλλά στη Ρηγίλλης ετοιμάζονται για σκληρό ντέρμπι, καθώς κρίνουν ότι το κόμμα διατηρεί στην περιφέρεια τον κύριο όγκο των δυνάμεών του και μπορεί να ευνοηθεί από τυχόν απώλειες του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσε» η στήριξη του απερχόμενου νομάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνη για τη μάχη της Ηπείρου και αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στα Γιάννινα, την προσεχή Τετάρτη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
(Πιθανότητες νίκης 40%):
Προϋπόθεση για μια γαλάζια επιτυχία θεωρείται, επίσης, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η στροφή των ψηφοφόρων της παραδοσιακής Αριστεράς, κατά τον β΄ γύρο, στον υποψήφιο της Ν.Δ., ιδίως σε Λάρισα, Καρδίτσα. Το χρίσμα διεκδικούν ο νομάρχης Τρικάλων Γ. Βλαχογιάννης, ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, ενώ ενδιαφέρεται και ο πρώην βουλευτής Κων. Αγοραστός
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
(Πιθανότητες νίκης 45%):
Το ζητούμενο για τη Ρηγίλλης είναι εάν η γαλάζια κυριαρχία σε Καστοριά και Φλώρινα μπορεί να ανατρέψει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε Κοζάνη και Γρεβενά. Εάν ο υποψήφιος της Ν.Δ. είναι κεντρικό στέλεχος, προβάδισμα φέρεται ότι έχουν ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης ή ο πρώην υπουργός Χρ. Φώλιας , ενώ στην κούρσα για το χρίσμα συμμετέχουν ο νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής και ο «σαμαρικός» δήμαρχος Γρεβενών Γ. Νούτσος.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
(Πιθανότητες νίκης 55%):
Ο Παν. Ψωμιάδης, με τη στήριξη Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δεξιό αντικυβερνητικό μέτωπο. Εάν η Ν.Δ. διατηρήσει τις δυνάμεις της στη Θεσσαλονίκη και διευρύνει την υπεροχή της σε Σέρρες και Κιλκίς, τότε δύσκολα θα χάσει την περιφέρεια. Μειονέκτημα αποτελεί το έργο Ψωμιάδη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ ο φόβος της Ρηγίλλης είναι μήπως οι ψηφοφόροι αναρωτηθούν καθ΄ οδόν προς τις κάλπες εάν εκλέγουν περιφερειάρχη ή εκπρόσωπο στα τηλεοπτικά πρωινάδικα.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ
(Πιθανότητες νίκης 45%):
Βάσει των συσχετισμών στις εθνικές εκλογές, η μάχη για τη Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τον πρώτο λόγο για το γαλάζιο χρίσμα έχει ο πρώην βουλευτής Δημ. Σταμάτης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Σαμαρά, ενώ «παρών» δηλώνει και ο πρώην βουλευτής Εβρου Στ. Κελέτσης. «Κλειδί» θεωρείται το αποτέλεσμα στην Καβάλα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
(Πιθανότητες νίκης 35%):
Στη Ρηγίλλης ελπίζουν μόνον σε ένα αντικυβερνητι- κό μέτωπο που θα επιτρέψει στον β΄ γύρο συνεργασίες με τα στελέχη της παραδοσιακής Αριστεράς. Ισχυρή για το γαλάζιο χρίσμα είναι η υποψηφιότητα του απερχόμενου νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, ενώ ενδιαφέρονται και οι πρώην βουλευτές Γ. Κοσμίδης και Χριστίνα Καλογήρου.
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
(Πιθανότητες νίκης 15%):
Οι προσδοκίες της Ρηγίλλης για τη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και ο στόχος είναι ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αφού παραμένουν ανοικτές οι εσωκομματικές πληγές από την υπόθεση Παυλίδη. Για το χρίσμα κινείται ο πρώην περιφερειάρχης Χαρ. Κόκκινος, ο οποίος θεωρείται στέλεχος του «κομματικού σωλήνα» και πολιτικός φίλος του Πρ. Παυλόπουλου, ενώ την πρόκληση θα αποδεχόταν και ο πρώην βουλευτής Αν. Καραμάριος.
ΙΟΝΙΟ
(Πιθανότητες νίκης 25%):
Επίσης περιφέρεια μειωμένων προσδοκιών για τη Ν.Δ., με βάση και τους συσχετισμούς των πρόσφατων εθνικών εκλογών. Για το χρίσμα κινητοποιείται ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας Σπ. Σπύρου, ενώ ενδιαφέρεται και ο νομάρχης Ζακύνθου Διον. Γάσπαρος. Παρά τις εισηγήσεις κεντρικών στελεχών για νέα επιστράτευση, όπως στις βουλευτικές, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.
ΚΡΗΤΗ
(Πιθανότητες νίκης 1%):
Επιτελικά στελέχη του κόμματος αναγνωρίζουν ότι η Ν.Δ. δίνει τη μάχη για την «τιμή των όπλων», ενώ μετά τη ρήξη με την Ντόρα Μπακογιάννη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταγράψει ιστορικό χαμηλό στο νησί. Προβάδισμα για την υποψηφιότητα φέρεται να έχει ο πρώην βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης , ενώ ενδιαφέρεται και ο πρώην περιφερειάρχης Σερ. Τσόκας.
ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου