Παραμένουν 300 οι Βουλευτές
Το Σεπτέμβριο θα ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει πανέτοιμο ως προς την κατάρτιση του νομοσχεδίου. Η βασική αλλαγή στο κείμενο που έχει «κλειδώσει» είναι η θεσμοθέτηση της λίστας για τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου και το «σπάσιμο» των περιφερειών σε μονοεδρικές στους 52 νομούς, με διατήρηση του σταυρού. Σε ο,τι αφορά τον αριθμό των βουλευτών, διατηρείται στους 300 καθώς εγκαταλείφθηκε η πρόταση για μείωσή τους σε 200. Οι εκλογικές περιφέρειες μοιράζονται σε μείζονες και μονοεδρικές.Στις μείζονες περιφέρειες οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι περιφέρειες αυτές θα συσταθούν στις 13 περιφέρειες που διαμορφώνονται με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης». Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται στις περιφέρειες αυτές είναι 120 και θα αντιστοιχούν στο ποσοστό που πήρε το κάθε κόμμα στην κάθε περιφέρεια, αφού ο ψηφοφόρος θα επιλέγει κόμμα και όχι υποψήφιο. Οι υπόλοιπες 120 έδρες θα προκύπτουν από μονοεδρικές περιφέρειες, στους 52 νομούς. Η κάθε μία θα αναλογεί σε 50-60.000 κατοίκους. Στις περιφέρειες αυτές οι βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό προτίμησης. Η αυτοδυναμία ορίζεται στο 40,2%.
Πλαφόν εισαγωγής στη Βουλή παραμένει το 3%.
Παραμένει η αναλογική εκπροσώπηση του 87% που υπήρχε στο νόμο Σκανδαλίδη και το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 40 εδρών. Με τον ισχύοντα νόμο Παυλόπουλου το πρώτο κόμμα ενισχύεται με 50 έδρες.
Οι εκλογικές περιφέρειες-μαμούθ, όπως Αττική, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη, σπάνε.
Καταργείται ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας.
Στη Β΄Αθηνών, που είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, οι 42 έδρες καταργούνται και δημιουργούνται 26 μονοεδρικές που θα καλύπτουν αναλογικά τους 35 δήμους του «Καλλικράτη».
Ο αριθμός των μονοεδρικών σε κάθε νομό θα κυμαίνεται από μία έως πέντε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ