25.11.10

Ασπιρίνη κατά καρκίνου και καρδιοπάθειας !

Ασπίδα προστασίας για τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο μπορεί να αποτελέσει η κατανάλωση μιας ασπιρίνης τη μέρα σε ανθρώπους άνω των 45 ετών. !!
Αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν και την παρουσίασαν στο συνέδριο της Βασιλικής Ακαδηµίας Ιατρικής. Τόνισαν πως τα οφέλη που έχει η χρήση ασπιρίνης μετά τα 40 ξεπερνούν τις παρενέργειες και ότι η προληπτική κατανάλωσή μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από άτομα που έχουν προδιάθεση σε καρδιοπάθειες και καρκίνο.
Τον Οκτώβρη στο περιοδικό Lancet, δημοσιεύτηκε πόρισμα στο οποίο αναφέρεται πως... το 1/4 της ασπιρίνης μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και κατά 1/3 τους θανάτους από αυτό. Ετησίως, 39.000 άνθρωποι στη Βρετανία εμφανίζουν το συγκριμένο τύπο καρκίνου και 16.000 πεθαίνουν από αυτό.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως η ασπιρίνη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και για άλλες μορφές καρκίνου. Ο επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, Πίτερ Ρόθγουελ, δοκίμασε την ασπιρίνη στον εαυτό του.
«Πιστεύω πως σε διάστηµα πέντε έως δέκα ετών θα συνταγογραφούµε ασπιρίνησε µεσήλικες καιόχι µόνο για την αντιµετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μέχρι τότε ίσως ο κόσµος λαµβάνει το φάρµακο προληπτικά µε δική του πρωτοβουλία. ?ύσκολα µπορεί να πιστέψει κανείς πως οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι µεµονωµένο φαινόµενο, δεδοµένουµάλιστα ότι υπάρχουν οµοιότητες στο πώς αναπτύσσονται τα διάφορα είδη καρκίνου», είπε στο συνέδριο.
Ο κ. Ρόθγουελ ανέφερε πως αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται κυρίως σε ηλικίες από 40 έως 55 ετών και ο κάθε άνθρωπος θα αποφασίσει από πότε θα αρχίσει την προληπτική θεραπεία. Βέβαια και σε αυτό το θέμα οι γνώμες των ειδικών διίστανται ιδιαίτερα στο ποιες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να προβούν σε προληπτική θεραπεία.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαμάχη για τις θεραπευτικές ή μη ιδιότητες της ασπιρίνης αφού από τη μια πλευρά οι υπέρμαχοι μιλούν για «λειτουργία βιταμίνης» ενώ από την άλλη οι πολέμιοι αναφέρουν πως αυξάνεται ο κίνδυνος γαστρεντερικής αιµορραγίας.
«Για το λόγο αυτό, είναι φρόνιµο να είµαστε συγκρατηµένοι», υπογράμμισε ο Ντάιον Μόρτον, χειρουργός στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Μπέρµιχγαµ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου