H ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού
πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε ο
αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων
Νέα Κίνα (Xinhua), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters (Ρόιτερς).
Η
Cosco και οι άλλοι διεκδικητές «μπορούν να υποβάλουν μια πολύ
ανταγωνιστική προσφορά» επισήμανε ο κύριος Δραγασάκης, σύμφωνα με το
κινεζικό πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα. Η
συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων αφότου υπήρξε μια
μικρή καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης, προσέθεσε ο
κύριος Δραγασάκης, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με την κινεζική κυβέρνηση
Εξάλλου, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πεκίνο η συνάντηση ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που είχε επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι. Η συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διήρκησε σχεδόν δύο ώρες και στο πλαίσιό της εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Στην παρέμβασή του ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι -στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί- να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών με την Κίνα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε την σημασία που δίνει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει η χώρα -σε ένα περιβάλλον αστάθειας- να είναι «ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας, ένας κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου και μία ασφαλής γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και πάνω απ' όλα ένας χώρος συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες».
«Οι χώρες μας, Κίνα και Ελλάδα, ως αρχαίες κοιτίδες πολιτισμού μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα με στόχο τον διάλογο πολιτισμών και θρησκειών σε μια συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά θα καλύπτει και τους τομείς του πολιτισμού», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, οι ελληνοκινεζικές σχέσεις είναι ο πυλώνας της εθνική στρατηγικής της κυβέρνησης, η οποία αποδίδει στρατηγική σημασία στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, λέγοντας πως «μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων».
Για τον λόγο αυτόν τόνισε ότι υπάρχει στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών, οι αντιπρόεδρο εγκαινίασαν το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015».
Στην ομιλία του, κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Η παρουσία μου εδώ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, υποδηλώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια ισχυρή εταιρική σχέση, με έμφαση στους τομείς εκείνους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας».
Στη συνέχεια, η κινεζική αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα στους Έλληνες αξιωματούχους, στο οποίο συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.