Σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού (NMSU), μια πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει το κάψιμο που προκαλεί η πιπεριά τσίλι...
Την επόμενη φορά που θα φάτε μια καυτερή πιπεριά και θα νιώσετε το στόμα σας να έχει πάρει φωτιά, τρέξτε αμέσως στο ψυγείο.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου
Μεξικού (NMSU), μια πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει το
κάψιμο που προκαλεί η πιπεριά τσίλι.
«Η καψαϊκίνη είναι η σύνθετη χημική ουσία που κάνει την πιπεριά τσίλι καυτερή»αναφέρει ο Πωλ Μπόσλαντ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Πιπεριάς Τσίλι του NMSU. «Τογάλα περιέχει μια πρωτεΐνη που αντικαθιστά την καψαϊκίνη στους υποδοχείς της γλώσσας» και για τον λόγο αυτό είναι η ιδανική λύση για να υποχωρήσει το κάψιμο.
Όταν η καψαϊκίνη συνδέεται με τους υποδοχείς της στοματικής κοιλότητας, αποστέλλει στον εγκέφαλο ένα σήμα που πυροδοτεί το αίσθημα του καψίματος, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ακουμπάμε μια καυτή επιφάνεια. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί ορισμένοι αρχίζουν να ιδρώνουν όταν φάνε κάτι καυτερό.
Το γάλα, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. παγωτό), βοηθά να υποχωρήσει το κάψιμο.
Σύμφωνα με τον Μπόσλαντ, αποτελεσματική λύση για το κάψιμο είναι και η κατανάλωσηυδατανθράκων (π.χ. ψωμί, ζάχαρη), όχι όμως στον ίδιο βαθμό με το γάλα. Από την άλλη,το νερό και το αλκοόλ δεν βοηθούν, αφού εξαπλώνουν την καψαϊκίνη σε όλο το στόμα