10.12.16

Ποιο κίνδυνο κρύβουν τα πολύ ξεροψημένα φαγητά

Όσο πιο τραγανά τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να τρώνε το ψωμί τους ή τις πατάτες τους ξεροψημένα αλλά αυτό μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία τους.
Σύμφωνα με έρευνες τα επίπεδα μιας καρκινογόνου χημικής ουσίας είναι εξαιρετικά υψηλά στο ξεροψημένο ψωμί, τις ξεροψημένες πατάτες και άλλες τροφές που έχουν μαγειρευτεί περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε.
Η βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων, μάλιστα, μέτρησε τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται αρκυλαμίδιο (acrylamide) σε δείγματα από ψητές πατάτες, τηγανητές πατάτες και ψωμί που είχαν μαγειρευτεί στο σπίτι. Να σημειωθεί πως το αρκυλαμίδιο αποτελεί διαπιστωμένα καρκινογόνο τοξίνη. Στις αναλύσεις που έγιναν σε 50 νοικοκυριά, η Υπηρεσία ανακάλυψε ότι κανένας καταναλωτής δεν ήξερε πως παραψήνοντας τις πατάτες στον φούρνο ή στο τηγάνι και το ψωμί στην τοστιέρα ή την φρυγανιέρα, υπήρχε κίνδυνος για την υγεία του.
Ωστόσο, η έκθεση αυτών των τροφίμων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τη δημιουργία ακρυλαμιδίου. Έτσι, όσο πιο τραγανά γίνονται η πατάτα και το ψωμί, τόσο το χειρότερο. Οι ειδικοί επιπλέον αναφέρουν ότι πρέπει επίσης να αποφεύγεται η φύλαξή της πατάτας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, διότι αυτό μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά της σε άμυλο και έτσι να παραχθεί περισσότερο ακρυλαμίδιο όταν την μαγειρέψετε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου