Η εθνική επέτειος της
25 Μαρτίου πλησιάζει και μαζί όλοι ετοιμάζονται να τιμήσουν το έθιμο.
Ποιο;
Μα
μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Συνταγές υπάρχουν πολλές.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που
όλοι οι σεφ … πειράζουν λίγο τα παραδοσιακά παρουσιάζονται διαφορετικές εκτελέσεις.
Επειδή χρειάζεται χρόνος για να ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος, σας παρουσιάζουμε μία
απ΄αυτές. Λοιπόν
Υλικά συνταγής
1 ½ κιλό μπακαλιάρο παστό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 φλιτζ. αλεύρι...
Διαδικασία συνταγής
Αφαιρούμε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα από το μπακαλιάρο και κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε σε νερό το μπακαλιάρο και αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες.
Υλικά συνταγής
1 ½ κιλό μπακαλιάρο παστό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 φλιτζ. αλεύρι...
Διαδικασία συνταγής
Αφαιρούμε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα από το μπακαλιάρο και κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε σε νερό το μπακαλιάρο και αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες.
Συνολικά,
ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο από 12 έως 24 ώρες. Το μυστικό είναι ότι όσο πιο
συχνά αλλάζουμε το νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος. Αφήνουμε τα
κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί και αφαιρούμε τα κόκαλα αν υπάρχουν.
Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε αλεύρι και από τις δύο πλευρές, τα τινάζουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν κι απ’ τις δυο πλευρές.
Σερβίρουμε με σκορδαλιά, όπου χρειαζόμαστε:
Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε αλεύρι και από τις δύο πλευρές, τα τινάζουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν κι απ’ τις δυο πλευρές.
Σερβίρουμε με σκορδαλιά, όπου χρειαζόμαστε:
4 μεγάλες πατάτες ή ξερό ψωμί (2 – 3 ημερών)
3-6 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως την προτίμηση)
Χυμό ενός λεμονιού
1/4
κουταλάκι αλάτι
ελαιόλαδο όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι κρασιού)
Πώς την κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε λίγο νερό.
Μετά καθαρίζουμε τις σκελίδες και τις βάζουμε στο multi μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό
λεμονιού. Τα πολτοποιούμε (αν δεν λειώσει το σκόρδο μην ανησυχείτε).
Μετά ρίχνουμε στο multi 1 πατάτα και 3 κουταλιές νερό (από αυτό
που έβρασαν οι πατάτες) και μια λάδι.
Αν σας φανεί λίγο (ανάλογα και τα άτομα) επαναλαμβάνεται
μία – μία τις πατάτες ή το ψωμί με τον ίδιο τρόπο.
Αν το μίγμα είναι πολύ ρευστό λειώστε την τελευταία πατάτα
μόνο με το λάδι.
Δοκιμάστε και προσθέστε ανάλογα λεμόνι ή λάδι.
Μυστικό: Αν το μίγμα είναι πιο ρευστό από ότι το θέλατε
περιμένετε λίγο να κρυώσει η σκορδαλιά και θα δείτε πως έχει σφίξει.
Για τα … δύσκολα θα πρέπει να ρωτήσετε τη μαμά ή τη γιαγιά. Αυτές θα ξέρουν κάποιο μυστικό.