13.7.19

120 δόσεις - Παγώνει το 50% των οφειλών στο Δημόσιο

Ποια κίνητρα προβλέπει ο νέος νόμος – 120 δόσεις για όλες τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα
Άμεση εφαρμογή θα έχουν οι αλλαγές στις 120 δόσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με 120 δόσεις για όλους και πάγωμα έως και της μισής οφειλής! Εκτός από την μεγαλύτερη ευκολία εισόδου στην ρύθμιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δίδονται και ισχυρά κίνητρα παραμονής εντός της. Μικρότερες δόσεις, «πάγωμα» μεγάλου μέρους της οφειλής και όλα χωρίς να χάνονται οι ευνοϊκές προβλέψεις για κούρεμα τόκων και προσαυξήσεων.
Αναμένεται η ρύθμιση να προσεγγίσει το τραπεζικό μοντέλο και να δίδονται κίνητρα σε όσους ενταχθούν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Ανάμεσα σε άλλα οι αλλαγές προβλέπουν ευκολότερη είσοδο στη ρύθμιση, μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% και υπάρχει πρόταση για το μοντέλο «balloon».
Πρόκειται για τραπεζική πρακτική όπου το υπόλοιπο της οφειλής χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Το ένα «παγώνει» και το δεύτερο αποπληρώνεται σε δόσεις, ώστε το ποσό της κάθε δόσης να είναι χαμηλό. Στο τέλος των δόσεων,  θα υπάρχει δυνατότητα είτε διαγραφής του «παγωμένου» μέρους, είτε νέου «σπασίματος» σε πολλές δόσεις. Πρακτικά, αυτός που πληρώνει κανονικά την ρύθμιση, θα γλιτώσει έως και το 100% της παγωμένης οφειλής, ενώ όσοι χάσουν τη ρύθμιση, τότε θα τους απομείνει όλο το υπόλοιπο και με όλες τις προσαυξήσεις και τόκους που είχαν διαγραφεί κατά την είσοδο σε αυτή.
Με τη μείωση του επιτοκίου, τις μικρότερες δόσεις και την τραπεζική… νοοτροπία, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που μέχρι τώρα διστάζουν. Μέσα στην μαύρη οκταετία των μνημονίων, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, συσσώρευσε σημαντικά χρέη προς Εφορία, Ταμεία, Τράπεζες και ειδικά για τις επιχειρήσεις και προς προμηθευτές. Οι πολλές και διαφορετικές ρυθμίσεις που είχαν γίνει έχουν κάνει πολλούς φορολογούμενους να εξυπηρετούν αρκετές ρυθμίσεις κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να μαζεύονται αθροιστικά μεγάλα ποσά τα οποία δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Αυτός είναι και από τους κύριους λόγους αποτυχίας πολλών ρυθμίσεων στο παρελθόν. Τώρα, οι 120 δόσεις μαζί με τις νέες βελτιώσεις αναμένεται να δώσουν μία πραγματική ευκαιρία στους οφειλέτες να βάλουν σε τάξη τα χρέη που συσσώρευσαν μέσα στην κρίση και να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα των πολλαπλών ρυθμίσεων.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν ότι από τα 104 δις ευρώ του συνολικού χρέους λιγότερο από το 4% παραμένει σταθερά σε ρύθμιση. Υπάρχουν 170.521 ρυθμίσεις προς την εφορία, που αφορούν σύνολο οφειλών 1,478 δις ευρώ και μέχρι στιγμής οι εισπράξεις που έχουν μπει στα Δημόσια Ταμεία, φτάνουν τα 115 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία της επεξεργασίας του και οι όποιες βελτιώσεις αποφασιστούν τελικά για τις 120 δόσεις, θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή τέλος του μήνα. Άλλες πηγές τόνιζαν ότι καθώς οι φοροελαφρύνσεις θα ενεργοποιηθούν από την Πρωτοχρονιά, ενώ οι βελτιώσεις στις 120 δόσεις άμεσα, δεν αποκλείεται να πάνε νωρίτερα στη Βουλή, μαζί με το πρώτο νομοθέτημα που θα αφορά την οργάνωση του Κράτους. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο, πριν τις 10 που θα κλείσει η Βουλή για Δεκαπενταύγουστο και θα περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου