12.2.21

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου : του Αντ.Χαζάπη

Ζούμε την εποχή των σόσιαλ μήντια, των φεϊκ νιούζ. Περνάμε την περίοδο της αλλαγής (επανάστασης) σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, αλλά και μοιραζόμαστε τις πληροφορίες. Κι είναι διαφορετικός αυτός ο τρόπος απόκτησης και διάδοσης των πληροφοριών από ότι πριν μερικά χρόνια. Όμως ποιός δεν έβαλε ραδιόφωνο να ακούσει μουσική. Να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή τις τρέχουσες εξελίξεις έκτακτων γεγονότων. Στο δρόμο για την εργασία, το σπίτι, το χωράφι. Δεν ξεχωρίζει άνδρες ή γυναίκες.
Το ραδιόφωνο άλλωστε είναι το πρώτο και καλύτερο μέσο διάδοσης. Δίνει φωνή σε άνδρες και γυναίκες, συσπειρώνει το δικό του κοινό. Είτε εκπέμπει από τη μπάντα των FM, τα μεσαία ή τα βραχέα σε όλο τον κόσμο. Αλλά και η ανάπτυξη της τεχνολογίας έφερε το ραδιόφωνο στο χώρο του ίντερνετ. Ή και ανάποδα. Το ίντερνετ στο ραδιόφωνο. Υπάρχει ξεχωριστή λίστα ιντερετικών ραδιοφωνικών σταθμών. Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Η μέρα αυτή επιλέχθηκε επειδή στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Στην Ελλάδα τα πρώτα επίσημα βήματα και η πορεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έγιναν με την ίδρυση της Υ.Ρ.Ε. (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) το 1936, τη λειτουργία του πρώτου εθνικού ραδιοσταθμού στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 1938, την κατάληψη από τα ναζιστικά στρατεύματα του Ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών και την τοποθέτηση εκρηκτικών στο κτήριο του πομπού των Λιοσίων και στους δύο ιστούς κατά την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του ’44, μέχρι τη μετατροπή της Υ.Ρ.Ε. σε Ε.Ι.Ρ. το 1945, τη δημιουργία του Β΄ το 1952 και του Γ΄ Προγράμματος δύο χρόνια αργότερα. Το μουσικό σήμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο τσοπανάκος», υπήρξε ο πρώτος ήχος που ακούστηκε κατά τα επίσημα εγκαίνια του σταθμού στις 21 Μαΐου 1938. Είχε προηγηθεί από το 1923 προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού. Οι πειραματισμοί κράτησαν αρκετά χρόνια. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1926 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπή-εκπομπές.
Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην περιοχή των Αθηνών, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού. Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου η 13 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Καθιερώθηκε από την UNESCO, μόλις πριν από 10 χρόνια, το 2011, μετά από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ως Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου