29.12.10

WSJ: "Γκολφ στην Ελλάδα: Μια βυζαντινή δοκιμασία" !!

6 στην Ελλάδα ….300 στην Ισπανία και μετά λέμε τι …μας φταίει!!
«Βυζαντινή δοκιμασία» χαρακτηρίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, τις σύνθετες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγάλος μέρος της ελληνικής γης δεν καλύπτεται από χωροταξικούς νόμους, με αποτέλεσμα να απαιτούνται αεροφωτογραφίες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες εκτάσεις είναι κατάλληλες για ανάπτυξη.
Στη συνέχεια απαιτείται έγκριση από τρεις αρμόδιες διευθύνσεις του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού
Η Ελλάδα δεν είναι κατάλληλα οργανωμένη για σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, με γήπεδα γκολφ, βίλες και ξενοδοχεία, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν εύπορους πελάτες. Ο Σπύρος Τζόαννος της Dolphin Capital Partners, ανέφερε πως έπρεπε να μαζέψει περίπου 2.000 κρατικές υπογραφές για ένα σύνθετο θέρετρο στην Πελοπόννησο…..
«Υπάρχει ένα σύνθετο πλέγμα νόμων και μια ολόκληρη λίστα εγκρίσεων και αδειών που αποτρέπουν τους επενδυτές», δήλωσε ο κ. Τζόαννος. «Αυτός ο λαβύρινθος όχι μόνο αποτρέπει τους επενδυτές, αλλά επίσης ξεπερνά και τους υπαλλήλους, οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν γνωρίζουν με σιγουριά τι πρέπει να κάνουν». Τα εμπόδια για την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ στην Ελλάδα συνδέονται με τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματα και συγκεκριμένα, με το γεγονός ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει το πλούσιο φυσικό ελληνικό περιβάλλον για να κερδίσει χρήματα τα οποία έχει ανάγκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ελλάδα υπάρχουν έξι πλήρη γήπεδα, ενώ η γειτονική Ισπανία έχει περισσότερα από 300. Επιπλέον, αποτελεί μια χώρα που εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό της, ενώ έως τώρα τα ειδυλλιακά της νησιά φαίνεται να προσεγγίζουν μόνο νεαρό τουρισμό που ψάχνει για φθηνά ποτά.
«Χρειαζόμαστε δουλειές και επενδύσεις», δήλωσε ο Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ.Η Dolphin Capital Partners εκτιμά πως θα ξεκινήσει την κατασκευή εγκαταστάσεων γκολφ τέλη του 2011 ή 2012.
«Θα δημιουργηθούν άλλα τρία σε πέντε χρόνια και ακόμα πέντε σε δέκα χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Δούκας. «Οι τουρίστες με υψηλότερο εισόδημα επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα, καθώς ελκύονται από την ιστορία της χώρας, συνεπώς περισσότερα γήπεδα γκολφ θα τους προσελκύσουν». Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται ειδικούς, η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ στοιχίζει περίπου 10 εκατ. με 20 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολούνται 40 με 50 άτομα, αριθμός που μπορεί να φτάσει στα 800 εάν το γήπεδο αποτελούσε μέρος μιας πιο σύνθετης τουριστικής μονάδας. Το πρώτο εμπόδιο στην κατασκευή ενός γηπέδου είναι η γη, καθώς δεν υπάρχει κτηματολόγιο για μεγάλο μέρος της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη συγκεκριμένων εκτάσεων. "Είναι δύσκολο να βρεις μεγάλα οικόπεδα που να ανήκουν σε ένα πρόσωπο", λέει ο κ. Λεωνίδας Τσιμπούρης, γενικός διευθυντής της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης Temes. Σημειώνεται πως η Temes, αφού χρειάστηκε να αγοράσει περισσότερες από 1.300 εκτάσεις για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη, εγκαινίασε το έκτο γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα στο Κόστα Ναβαρίνο της Πελοποννήσου. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη δικαστική περιπέτεια της Minoan Group, η οποία προσπαθεί να κατασκευάσει ένα γήπεδο γκολφ από το 1992 και πήρε την κυβερνητική έγκριση πριν από λίγα χρόνια, αλλά στη συνέχεια υπήρξε προσφυγή από ακτιβιστές που υποστήριξαν ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον. Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και δυόμισι χρόνια στα δικαστήρια. capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου