29.7.16

Δίκτυο που διακινούσε νοθευμένα ελαιόλαδα εντόπισε ο ΕΦΕΤ στην Βόρεια Ελλάδα

notheia ladi 1Δίκτυο διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων εντόπισε στη Βόρεια Ελλάδα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου και σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία ξεκίνησε η διαδικασία εξάρθρωσής του.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, συνεργαζόμενη τόσο µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α') που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις όσο και με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισηµαίνονταν ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ή ως ελαιόλαδα, ήταν στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.
Ως παρασκευαστής φέρονταν ανύπαρκτο/α φυσικό/ά πρόσωπο/α, κάνοντας χρήση ανύπαρκτου/πλαστού κωδικού τυποποιητικής μονάδας ελαιολάδου (κωδικός EL), ενώ η επισήμανση των προϊόντων παράπεμπε σε τοπωνύμια γνωστά για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εμπορική επιχείρηση «ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και ΑΦΜ 041316453/Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων, η οποία διακινούσε σε καταστήματα λιανικής στη Βόρειο Ελλάδα - ξεπερνούσαν τα εκατό - νοθευμένα με σπορέλαια και χρωστικές ελαιόλαδα, που αφορούσαν στις εμπορικές επωνυμίες «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συσκευασίες των 5 λίτρων και 1 λίτρου, «ΠΙΘΑΡΙ» και «ΑΡΚΑΔΙ» σε συσκευασίες των 5 λίτρων.
notheia ladi 2Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Εξάλλου, ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους ελέγχους στον κρίσιμο και σημαντικό για την Ελλάδα τομέα του ελαιολάδου για την εξάλειψη του φαινομένου της νοθείας και επισημαίνει για άλλη μια φορά στους καταναλωτές:
α) να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,
β) να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και
γ) στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.
Οι δε επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας. Τονίζεται, ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία και θα τους επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου