25.10.16

Μήνυμα Άγγελου Χρονά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του μαστού

Η 25η  Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στην σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.

Μία ασθένεια, που παρά τη συχνότητα εμφάνισής της, μπορεί να θεραπευτεί, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Η ενημέρωση, όχι μόνο είναι αναγκαία, αλλά θεωρείται επιβεβλημένη.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Η μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών και άνω πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ενώ από την ηλικία των 55 ετών και άνω κάθε δύο χρόνια εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει νόσος σε πρώτου βαθμού συγγενείς.

Η πρόληψη παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ η ενημέρωση δίνει τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερες γυναίκες να ευαισθητοποιηθούν και να μην αμελούν τις αναγκαίες εξετάσεις αλλά και να ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που προστατεύει από την εμφάνιση της νόσου.

Είναι ιδιαίτερα θετικό πως πλέον και η ψηφιακή μαστογραφία καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ , ενώ υπάρχει γενικότερα ευαισθητοποίηση πολλών εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την πραγματοποίηση δωρεάν ελέγχων μαστού και μαστογραφιών σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε νοσοκομεία.

Η ανταπόκριση άλλωστε που είχε η προληπτική δράση, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΠΕ Μεσσηνίας,  που διοργανώθηκε στις αρχές της Άνοιξης, στην Καλαμάτα με τίτλο «Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού» και στην οποία εξετάστηκαν 208 γυναίκες μας δημιουργεί περισσή ευθύνη να συνεχίσουμε με αντίστοιχες πρωτοβουλίες τόσο στη Μεσσηνία όσο και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Άγγελος Χρονάς
Ειδ.Χειρουργός ΓΝΑ "Ιπποκράτειο"
Περιφ. Σύμβουλος Πελοποννήσου- 
Αρμόδιος Θεμάτων Υγείας Μεσσηνίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου