10.12.16

Η Ελλάδα η 4η ακριβότερη χώρα στον πλανήτη στους φόρους κινητής τηλεφωνίας

Η Ελλάδα εφαρμόζει δειθνώς την  4η πιο υψηλή φορολογία στην κινητή τηλεφωνία, η οποία ανέρχεται στο 37,5% της τελικής τιμής, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών.

Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίαζονται στην εφημερίδα Καθημερινή αφορούν μάλιστα στο 2015, όταν ο επιβαλλόμενος ΦΠΑ στην Ελλάδα ήταν 235 και όχι 24% όπως είναι σήμερα.
Το ύψος των επιβαρύνσεων στην Ελλάδα είναι  το τέταρτο πιο υψηλό μετά την εφαρμοζόμενη φορολογία σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε Τουρκία (43,0%), Βραζιλία (40,2%) και Ιορδανία (40,0%).
Τη χαμηλότερη φορολόγηση υπηρεσιών κινητής εφαρμόζουν οι αραβικές χώρες ΗΑΕ, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν κ.ά. και οι ασιατικές Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Μπρουνέι κ.ά., όπου η φορολογία είναι μηδενική. Επίσης χαμηλή είναι φορολόγηση στη Σιγκαπούρη (7%), στην Αυστραλία (10%), στην Ιαπωνία (8%), στην Ελβετία (8%) κ.α.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο Ελληνας καταβάλει για ένα συγκεκριμένο πακέτο κινητής τηλεφωνίας 7,76 δολ. (7,39 ευρώ) που αντιστοιχεί στο 0,41% του μηνιαίου κατά κεφαλήν εισοδήματός του. Με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο, η Ελλάδα είναι η 24η πιο ακριβή χώρα στον πλανήτη.
Προηγείται της Μ. Βρετανίας (0,42%) και έπεται της Σλοβενίας, όπου η μηνιαία δαπάνη για κινητή τηλεφωνία αντιστοιχεί στο 0,39% του μηνιαίου εισοδήματος. Η πιο φθηνή είναι το Μακάο, όπου για το ίδιο πακέτο ο κάτοικος της χώρας θα απαιτήσει το 0,09% του εισοδήματός του. Αντίθετα, η πιο ακριβή χώρα είναι το Μαλάουι, όπου ο κάτοικος για ν’ αποκτήσει το ίδιο πακέτο υπηρεσιών, πρέπει να δαπανήσει το 26,5% του μηνιαίου εισοδήματός του. Πιο ακριβή συγκριτικά είναι η χρήση του Διαδικτύου μέσω κινητού στην Ελλάδα. Με βάση τις μετρήσεις της ITU, η χρήση ενός καρτοκινητού για την πλοήγηση στο Internet, κατατάσσει την Ελλάδα στην 61η θέση του πλανήτη, ενώ η χρήση κινητού βασισμένο σε συμβόλαιο για πρόσβαση στο Internet κατατάσσει τη χώρα στην 48η θέση.
Tέλος, στην 38η θέση κατατάσσεται η χώρα στον πλανήτη, με βάση το κόστος χρήσης μιας ευρυζωνικής σύνδεσης σταθερού σημείου. Ο μέσος Ελληνας καταβάλει 19,48 δολ. (18,55 ευρώ) για μια ευρυζωνική σύνδεση, σταθερού σημείου ή περίπου 1,03% του μηνιαίου εισοδήματός του. Η πιο φθηνή χώρα σ’ αυτό το είδος επικοινωνίας είναι το Κουβέιτ, όπου ο μέσος πολίτης της χώρας ξοδεύει περίπου 10 δολ. ή το 0,26% του εισοδήματός του. Η πιο ακριβή είναι η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, όπου ο μέσος πολίτης για να έχει στη διάθεσή του μια αντίστοιχη σύνδεση, πρέπει να ξοδέψει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 18 φορές το μέσο μηνιαίο εισόδημα.


Καθημερινή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου