26.1.17

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ !

 του ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ
 
ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ τα τρακτέρ και στην Τριφυλία οι αγρότες ετοιμάζοντας κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Κυβέρνηση κωφεύσει όπως τονίζουν μέρες τώρα οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής με ανακοινώσεις, αλλά και με συνελεύσεις που προηγήθηκαν ώστε να μην υποβαθμιστεί ο πρωτογενής τομέας για την στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Αναβρασμός κυριαρχεί σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους καθώς οι παραγωγοί βιώνουν όπως τονίζουν δραματικές συνθήκες επιβίωσης για τις οικογένειές τους σε μεγάλο ποσοστό, εκφράζοντας την άποψη ότι αν αυτή η χώρα και ο τόπος δεν παράγει, όσα μνημόνια κι αν έρθουν το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό. Η μείωση του εισοδήματος και η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των παραγωγών τις τελευταίες ημέρες, καθώς σύντομα ξεκινούν φυτεύσεις για το καρπούζι καθώς και κηπευτικά προιόντα.
 
ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ 
Την ίδια ώρα σκληρή ανακοίνωση προς του ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΑΘΑΚΗ και τον ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΟ έστειλε ο Αγροτικός σύλλογος Φιλιατρών ζητώντας αναστολή των χαρτών, λέγοντας ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα των αγροτών. 
Όπως τονίζει σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος Βασίλης Αθανασόπουλος και ο Γραμματέας Τέλης Καναβός "Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Ν. Μεσσηνίας δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση, αναστάτωση και αγωνία στους αγρότες και όχι μόνο.Τα λάθη που διαπιστώνονται στους χάρτες, ο πιεστικός χρόνος των δύο μηνών και τα παράβολα για τους ελέγχους και τις ενστάσεις, ανησυχούν και τρομάζουν τον κόσμο λόγω και των οικονομικών δυσκολιών της εποχής που ζούμε"...
Ο Σύλλογος θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν εργαλείο υποδομής και ανάπτυξης της χώρας και είναι αναγκαίοι, προτείνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Να ανακληθούν άμεσα οι χάρτες και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις
Να δοθεί παράταση πάνω από έξι μήνες για όλες τις προτεινόμενες αλλαγές και διαδικασίες, καθώς επίσης να γίνει σωστή και κατανοητή ενημέρωση στον κόσμο. Εμείς σαν Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, θα βοηθήσουμε στην ενημέρωση των μελών μας με όποιο τρόπο μπορούμε
Να μην ληφθούν υπόψην από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι χάρτες αυτοί και γίνει αντιπαραβολή με τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα χαθούν πολλά χρήματα από τις επιδοτήσεις.
Να καταργηθεί το τέλος υποβολής αντιρρήσεων
Να μειωθεί το κόστος νομιμοποίησης που προβλέπει ο νόμος με ένα συμβολικό τμήμα ανά στρέμμα, όπου πρόκειται για αγροτική και μόνο εκμετάλευση, καταλήγει η ανακοίνωση. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

            
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
ΝΑ συμμορφωθούν οι αρχές της Τριφυλίας και της περιφέρειας με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, μετά την ηχηρή καταδίκη της Ελλάδας για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, ζητά το αρμόδιο υπουργείο καθώς οι φορείς κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα από την αρμόδια Ευρωπαική επιτροπή. 
Το έγγραφο που έστειλε στις 22 Ιανουαρίου η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει αποδέκτες την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Διεύθυνση Πολεοδομίας Μεσσηνίας, το Δήμο Τριφυλίας, την Υπηρεσία Δόμησης Τριφυλίας, το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Μεσσηνίας καθώς και ττο Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με το κύριο κείμενο του εγγράφου το οποίο επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες της περιφέρειας τονίζει ότι"
 «Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας σχετικά: 1. Με τυχόν παράνομες /παραβατικές δραστηριότητες που έχουν λάβει ή λαμβάνουν χώρα στις περιοχές που αναφέρονται στην σχετική απόφαση (αλιεία, δόμηση, ελεύθερο κάμπινγκ).
Με τον άμεσο αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων από τους πέντε δρόμους που αναφέρονται στην σχετική απόφαση.
Με τον έλεγχο της νομιμότητας έργων και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης (οδικών δικτύων, πολεοδομικών κατασκευών, μόνιμων και μη μόνιμων εγκαταστάσεων στον αιγιαλό, εξέδρες κοντά στο ξενοδοχείο «Messina Mare» κ.λπ.)
Ειδικότερα παρακαλούμε
Α) τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, εκτός των διαδικασιών ελέγχου και των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουν αρμοδίως για αυθαίρετες κατασκευές, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιορισθεί επαρκώς η φωτορρύπανση και ηχορρύπανση των παραλιών εντός της ζώνης αναπαραγωγής της χελώνας caretta – caretta. Επιπλέον να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που ονομαστικά αναφέρει η σχετική απόφαση (κατασκευή κατοικιών στον Αϊγιαννάκη-2010, την άνευ επαρκούς ρυθμίσεως χρήση άλλων οικιών στον Αϊγιαννάκη από το 2006, την έγκριση τριών εξοχικών κατοικιών στο Βουνάκι το 2012).
 
Β) Τον Δήμο Τριφυλίας, να προβεί, σε συνεργασία με τυχόν συναρμόδιες υπηρεσίες, στον άμεσο αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων, από τους πέντε δρόμους που αναφέρονται στην σχετική απόφαση. Επιπλέον, να μας ενημερώσει για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί (άδειες, περιβαλλοντική αδειοδότηση κ.λπ.) για την ασφαλτόστρωση των υφιστάμενων προσβάσεων και οδών προς την παραλία στην περιοχή του Αϊγιαννάκη, καθώς και για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει για τον περιορισμό της λειτουργίας ή και των επιπτώσεων των μπαρ, που βρίσκονται μεταξύ Ελαίας και Καλού Νερού και την μείωση παρουσίας κινητού εξοπλισμού και διαφόρων εγκαταστάσεων στις παραλίες αναπαραγωγής της χελώνας. Επίσης να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να περιορισθεί επαρκώς η φωτορρύπανση και ηχορρύπανση των παραλιών (π.χ. αλλαγή είδους φωτισμού δημοτικών οδών κ.λπ.) εντός της ζώνης αναπαραγωγής της caretta –caretta.
Γ) Το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας, να μας ενημερώσει για ενέργειες /ελέγχους που έχουν γίνει ή γίνονται για την αλιευτική δραστηριότητα κατά μήκος των παραλιών ωοτοκίας της χελώνας caretta- caretta ή για οχλήσεις /καταστροφές στις παραλίες ωοτοκίας και στις αμμοθίνες.
ΙΩΑΝ. ΜΠ.
 

       ΣΠΟΡ- ΠΥΡΙΝΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ
ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ 2-0
ΞΕΚΙΝΗΣΕ για τα καλά το Σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου προσφέροντας ευγενή άμιλλα στο χώρο της άθλησης αλλά κυρίως καλή μπάλα. Έτσι μετά την νίκη του Λυκείου Κυπαρισσίας με 5-1 επί του Λυκείου Δωρίου ο δεύτερος μεγάλος αγώνας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Κυπαρισσίας που επισφραγίστηκε με μια αναμέτρηση που έληξε υπέρ του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας.
Πιο αναλυτικά στο πρώτο 45λεπτό ο ρυθμός των γηπεδούχων ήταν δυνατός με δυνατές φάσεις στο 19ο και 31ο λεπτό της αναμέτρησης μετά
από ενέργειες του Αρβανίτη, Χότι αλλά και Νικολακόπουλου με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας αλλά και έξυπνες κινήσεις που άλωσαν λίγο αργότερα την άμυνα των Φιλιατρών. Τελικά στο 30ο λεπτό της συνάντησης μετά από πίεση στην μεγάλη περιοχή ο Νίκος Στριμπάκος με εύστοχο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσοροβά, γράφοντας το 1-0 για την ομάδα του ΕΠΑΛ με την κερκίδα να γεμίζει καπνογόνα, παρουσία περίπου 400 μαθητών που παρακολούθησαν τον αγώνα.
Στην επανάληψη το ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων με δυνατές μπαλιές από τον Κανονιέρη, Καλογερόπουλο και Αντωνόπουλο κοντά στο 60ο λεπτό της συνάντησης. Ωστόσο από τα πλάγια με απευθείας φάουλ στο 65ο λεπτό ο Τριγάζης σκόραρε άνετα κάνοντας το 2-0 σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε ο αγώνας στο γήπεδο της Κυπαρισσίας ενώ στο τέλος οι μαθητές δέχθηκαν συγχαρητήρια από τον προπονητή τους Π. Μαδούρο, αλλά και τους καθηγητές τους όπως και τον διευθυντή του σχολείου. Καλή η εμφάνιση των παιδιών και από το Λύκειο των
Φιλιατρών που έδωσαν τα χέρια στους νικητές.  Άψογη η διαιτησία του Κ. Αντωνόπουλου με βοηθούς του. 
ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ:  Γεωργακόπουλος , Τριγαζης Ι., Νικολακόπουλος Φ., Ντάτσιου, Κανονιέρης, Καλογερόπουλος, Αντωνόπουλος, Στριμπάκος, Μανρέκα, Αρβανίτης Δημ., Χότι Άντυ.
ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Τσοροβάς, Τασούλης, Παναγόπουλος, Μειντάνης, Χρονόπουλος,Φουντάς, Καφύρας, Γώγος,
Οικονομόπουλος, Κοροβήλας, Μπουρδέκας.
 
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου