«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

2.1.17

Guardian: Καταρρέει η δημόσια υγεία στην Ελλάδα

Κάνει λόγο για αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και απειλητικών για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και για έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού 

Ένα άρθρο - κόλαφο φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian με τίτλο "πεθαίνουν ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν" όπου επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους γιατρούς "η λιτότητα του Τσίπρα έχει κάνει τα νοσοκομείαεπικίνδυνες ζώνες", ενώ πλέον πολλοί φοβούνται ότι "αυτά που έρχονται θα είναι χειρότερα".

Επιπλέον γίνεται λόγος για αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και απειλητικών για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και για έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού που αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με βάση τα δεδομένα -από ιατρούς και συνδικάτα - η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση. 
"Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν", αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και προσθέτει ότι "τα νοσοκομεία έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες".
Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που επικαλείται το άρθρο, περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές.
"Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα", σημειώνει στην εφημερίδα ο κ. Γιαννάκος φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. "Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια", τονίζει.
"Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως", συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση. Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου