15.2.17

Διευθύνσεις και ονόματα όσων "κλέβουν" καύσιμα

Κάθε χρόνο δεκάδες τα πρατήρια καυσίμων κλέβουν στην αντλία και στο υγραέριο κίνησης. Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα «Έθνος». 
Και  τονίζει ότι το 20% του υγραερίου κίνησης διακινείται παράνομα, ενώ, όπως σημειώνει, οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.
Υπολογίζεται ότι το 20% του υγραερίου κίνησης διακινείται παράνομα. 
Παράγοντες της αγοράς πάντως αποδίδουν την έξαρση αυτή στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς πλέον η τιμή του τόνου αυξήθηκε στα 430 από τα 330 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τρεις είναι οι τρόποι παράνομης διακίνησης υγραερίου:
1.       κλοπή στο ρεζερβουάρ με τη χρήση δεύτερης πλακέτας μέσω της οποίας παρακρατούνται διπλάσιες ποσότητες από αυτές που πλήρωσε ο καταναλωτής
2.       μέσω της πώλησης βιομηχανικού υγραερίου χαμηλότερης φορολογίας ως κίνησης. Οι εκτιμήσεις μάλιστα θέλουν πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται να προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας καθώς το συγκεκριμένο είδος έχει ΕΦΚ 60 ευρώ ανά τόνο
3.       η πώληση υγραερίου θέρμανσης ως κίνησης καθώς η διαφορά στον ΕΦΚ ανάμεσα στα δύο είδη είναι της τάξης των 0,21 ευρώ το λίτρο...
Και ρωτάω εγώ ο αφελής: Μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα πρατήρια;  
Να τους γυρίσουμε την πλάτη, δηλαδή να μην πλησιάζουμε και χάνουμε (τα λίγα) χρήματα μας. Πρώτα απ΄όλα το σωματείο τους, οι εμπορικοί σύλλογοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να τους απομονώσει. Αλλά και  η Περιφέρεια ή όποια υπηρεσία ασχολείται με τους σχετικούς ελέγχους να δημοσιοποιούνται διευθύνσεις και ονόματα.
Να αλλάξω βενζινάδικο και όχι να πηγαίνω στα τυφλά. Κι ας γίνει κι ένας έλεγχος στις αποδείξεις που δίνουν (αν δίνουν) όλοι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου