9.1.10

Θαπατέρο : Άμεσα μέτρα στήριξης των Ισπανών αγροτών


Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των Ισπανών αγροτών υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των κυριότερων αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας, στο απόηχο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν προ μηνός.Το ισπανικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εφημερίδων της χώρας, θα προβλέπει τη χορήγηση φορολογικών ελαφρύνσεων, τη χρηματοδότηση αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών, καθώς και μέτρα αύξησης της ζήτησης αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι τα μέτρα που συζητήθηκαν βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, επιφυλάχθηκαν όμως να τα κρίνουν προτού λάβουν συγκεκριμένη νομοθετική μορφή.
Στην ίδια συνάντηση δηλώθηκε ότι τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη σύνταξη ενός σχεδίου αναχρηματοδότησης των αγροτικών χρεών, που σήμερα ανέρχονται στα 23 δις ευρώ. Το σχέδιο, ειπώθηκε, θα περιλαμβάνει αναστολή πληρωμής τόκων δανείων, καθώς και ασφάλιση των προς εξαγωγή προϊόντων.
Επίσης, η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εξετάσει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά μέσα της αγροτικής παραγωγής (καύσιμα, λιπάσματα, αγροτικά μηχανήματα κ.α.) και πιθανές εκπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για το πότισμα χωραφιών.
Τέλος, ο κ. Θαπατέρο υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπερασπιστεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από τις επιθέσεις που δέχεται για περικοπές κονδυλίων και κοινοτικών ενισχύσεων στα αγροτικά προϊόντα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου