3.7.10

Φθηνές διακοπές ή ….τίποτα – Κατακόρυφη πτώση τον Αύγουστο

Για πρώτη φορά φέτος φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν θα επιλέξουν τον Αύγουστο για διακοπές, αφού δηλώνουν ότι θα αποφύγουν τον ακριβό αυτό μήνα και θα προτιμήσουν τις πιο φθηνές περιόδους του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. «Εχω την αίσθηση ότι φέτος θα επιλέξουν οι περισσότεροι το χωριό τους για διακοπές και θα πεταχτούν δυο- τρεις μέρες σε κάποιο νησί» λέει η τουριστική πράκτορας Ελευθερία Τζιώτη.
«Εχει μειωθεί η ζήτηση στους κυκλαδίτικους προορισμούς τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μία εξίσου πεσμένη χρονιά» επισημαίνει. Εξηγεί δε ότι ο τρόπος που οι Ελληνες οργανώνουν τις διακοπές τους αυτό το καλοκαίρι διαφέρει κατά πολύ από τις προηγούμενες χρονιές. «Κάποιοι μας ζητάνε πακέτα διακοπών ώστε να γλιτώ σουν χρήματα από τα εισιτήρια, άλλοι μειώνουν τις μέρες παραμονής τους στο νησί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν ρήτρα στα χρήματα που θέλουν να διαθέσουν».
«Συνολικά, πέρυσι το καλοκαίρι είχα ξοδέψει 1.400 ευρώ. Φέτος, αν τελικά κάνω διακοπές, θα διαθέσω το πολύ 600 για να καλύψω τα έξοδα του κάμπινγκ και τις σαββατιάτικες αποδράσεις» αναφέρει ο Δήμος.
Το μπάτζετ. Τα πλούσια καλοκαιρινά γεύματα, τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι απανωτές παραγγελίες κοκτέιλ ανήκουν μάλλον σε άλλες εποχές. Οι περισσότεροι αυτό το καλοκαίρι θα σαλπάρουν έχοντας στο πορτοφόλι τους μέχρι 600 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 25% των παραθεριστών θα κάνει διακοπές με τόσα χρήματα όταν το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 17%. Αμετάβλητο θα είναι το ποσοστό όσων θα διαθέσουν από 600 έως 900 ευρώ, ενώ αισθητή είναι η μείωση όσων προγραμματίζουν περισσότερα έξοδα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι το 2006 τα έξοδα των διακοπών κυμάνθηκαν σε εντελώς διαφορετικά ύψη. Συγκεκριμένα, το 52,7% δήλωσε ότι δαπάνησε πάνω από 900, το 44,2% έως και 900, ενώ το 17,7% περισσότερα από 1.500 ευρώ.

«Μέχρι στιγμής δεν έχω κανονίσει τίποτα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Το αισιόδοξο σενάριο θα είναι να κάνω διακοπές το πολύ για μία εβδομάδα σε οργανωμένο κάμπινγκ της Χαλκιδικής ή στο εξοχικό κάποιου φίλου.
Ισως κάνω και κοντινές εξορμήσεις κάποια Σαββατοκύριακα».
O Δήμος Τσορμπατζόγλου είναι δημόσιος υπάλληλος και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Οπως χαρακτηριστικά λέει στα «ΝΕΑ», ενώ ο μισθός του μειώθηκε, οι τιμές σε όλα τα είδη αυξάνονται. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε αυτό το καλοκαίρι να μην ταξιδέψει σε νησί, αλλά να κάνει πιο συγκρατημένες κινήσεις. «Απορώ με το σκεπτικό ορισμένων που σε τόσο δύσκολους καιρούς εξακολουθούν να κρατάνε τις τιμές στα ύψη. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό, τα πράγματα είναι, ειλικρινά, πολύ άσχημα. Πέρυσι είχα κάνει τέσσερα ταξίδια στο εξωτερικό κι είχα περάσει δέκα μέρες στην Αστυπάλαια. Τώρα θα είναι διαφορετικά», διαπιστώνει.
Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι διαφορετικό μόνο για τον 34χρονο Δήμο. Οι περισσότεροι αδειούχοι δηλώνουν ότι θα κάνουν φέτος λιγότερες και φθηνότερες διακοπές. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑResearch, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Τουριστικό πανόραμα» με σκοπό τη μελέτη των τάσεων στις διακοπές των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τέσσερις στους δέκα που θα κάνουν φέτος διακοπές δεν θα μείνουν σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Το 31,7% θα προτιμήσει το σπίτι του και το 7,5% θα επιλέξει σπίτι συγγενών ή φίλων.
Παράλληλα, ανοδικό είναι το ποσοστό εκείνων που θα κάνουν πιο σύντομες διακοπές. Ενδεικτικά το 25,7% θα κάνει διακοπές το πολύ μια εβδομάδα την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό πριν από τρία χρόνια δεν ξεπερνούσε το 20%. Σχεδόν ένας στους 10 Ελληνες δεν θα κάνει καθόλου διακοπές.
ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου