12.1.11

“Τρέχουν” όλοι για φωτοβολταϊκά στις στέγες...

Του Κώστα Μπογδανίδη
Ντελίριο στη ΔΕΗ με τα φωτοβολταϊκά στα σπίτια...
Πάνω από 1000 οι αιτήσεις στο Ηράκλειο.
Ούτε λεφτά να μοίραζε η ΔΕΗ δεν θα …κατασκήνωναν έξω από τα γραφεία της εκατοντάδες συμπολίτες μας για μια αίτηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών! Ή μήπως μοιράζει…χρήματα η ΔΕΗ και τρέχουν άπαντες να προλάβουν τις προθεσμίες και το χρόνο που μένει ανοιχτό το πρόγραμμα; Αυτό που συνέβη χθες στα γραφεία της ΔΕΗ Κρήτης και ειδικά στο Τσαλικάκι του Ηρακλείου δεν έχει προηγούμενο στον τομέα της ενέργειας όπου πάνω από 2000 Κρητικοί- οι 1000 μόνο στο Ηράκλειο- κατέθεσαν φακέλους για να εγκαταστήσουν ΦΒ στις ταράτσες τους με στόχο ένα ικανοποιητικό εισόδημα τον χρόνο.
Έτσι, όπως εξελίχθηκε η χθεσινή μέρα είναι πιθανό να…ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην Κρήτη πριν καν…αρχίσει….
Υπολογίζεται ότι με 2500 αιτήσεις στην Κρήτη καλύπτεται καταρχάς το όριο των 20 Μεγαβάτ που έχει θέσει για το νησί η ΔΕΗ (υπάρχει όριο επειδή δεν είναι διασυνδεδεμένο…) Ήταν λοιπόν τυχεροί όσοι πείσμωνες Ηρακλειώτες και άλλοι Κρητικοί πήγαν από νωρίς (ορισμένοι πήγαν τη νύχτα έξω από τη ΔΕΗ!) και μπόρεσαν να καταθέσουν αιτήσεις για τα ΦΒ αφού η επιχείρηση έχει δεσμευτεί να ικανοποιήσει τις αιτήσεις με σειρά προτεραιότητας.
Αν βέβαια έχουν τα σωστά δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις αφού και το κτίσμα πρέπει να είναι νόμιμο, να έχει οικιακό ρεύμα και ηλιακό στην ταράτσα…Σχετικά εύκολες προϋποθέσεις σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας...
Γι’αυτό και στις κατά τόπους ΔΕΗ προκλήθηκε το αδιαχώρητο! Και στο Τσαλικάκι, στη ΔΕΗ Ηρακλείου, προκλήθηκε ένταση όταν ορισμένοι πολίτες διαπίστωσαν ότι κάποιοι μοίραζαν χαρτάκια ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν αφού το διέψευσε ο διευθυντής κ.Βαρδουλάκης, ο οποίος και τόνισε ότι “ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον ίσως όχι στην ένταση που εκδηλώθηκε”.
“Ο κόσμος ξέρει ότι μπορεί να έχει ένα εισόδημα από εκεί και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες μπορεί να το εγκαταστήσει στην ταράτσα του. Είναι ένα εγγυημένο εισόδημα”, είπε στην “Π” ο κ.Μαγκουφάκης που χρόνια ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ.Γιάννης Χρηστάκης που η εταιρεία του ασχολείται με τα ΦΒ και βεβαίως έχει αναλάβει να καταθέσει πολλούς φακέλους.
“Είναι ξεκάθαρο και πιο σαφές το τοπίο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η διαδικασία είναι πανεύκολη γι’αυτό και έχουμε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον”, τονίζει.
Πάντως οι πολίτες σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι προσεκτικοί. Και υπάρχει και παραπληροφόρηση. Όλοι θα έχουμε δει τις διαφημίσεις που λένε ότι έχουμε ετήσιο εισόδημα έως 7500 €. Για να πετυχουμε αυτό το εισόδημα τα τετραγωνικά που πρέπει να καλύψουμε στην ταράτσα μας είναι αρκετά έως υπερβολικά (περίπου 200 τ.μ.) και το κόστος υψηλό (περίπου 45.000€).
Δεν πρέπει όμως να απογοητευόμαστε, διότι ανάλογα με τα τετραγωνικά να μπορούμε να δούμε περίπου το κέρδος μας. Ηδη ορισμένες εταιρείες φωτοβολταϊκων υπολογίζουν αμέσως αυτό το κέρδος -ένα απλό παράδειγμα: για 30 τμ φωτοβολταικων έχουμε κόστος 11000€ και κέρδος περίπου 1800€ το χρόνο. Από τον υπολογισμό προκύπτει σε 6 περίπου χρόνια κάνουμε απόσβεση των χρημάτων που έχουμε δώσει και τα υπόλοιπα χρόνια ζωής του φωτοβολταϊκου έχουμε ένα ετήσιο κέρδος στην τσέπη μας.
Τώρα για όσους δεν έχουν διαθέσιμα τα παραπάνω χρήματα (μην ξεχνάμε έχουμε και οικονομική κρίση) μπορούν να πάρουν ένα δάνειο από τράπεζα της επιλογής τους και να κανονίσουν το δάνειο να αποπληρώνεται από το μηνιαίο κέρδος της αγοράς του ρεύματος από την ΔΕΗ.
Επίσης αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι πως τα φωτοβολταϊκά έχουν έναν ορισμένο χρόνο ζωής. Αυτός ο χρόνος ξεκάνει από τα 10 έτη και επεκτείνεται έως τα 25 ανάλογα κυρίως με τα panels (συλλέκτες ηλιακής ακτινοβολίας) που έχουν τοποθετηθεί στις ταράτσες . Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος της καταστροφής τους από πολλές αιτίες όπως χαλαζόπτωση κτλ. www.patris.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου