13.1.11

Έως 8% ακριβότερο το αγροτικό ρεύμα !!

Διαβεβαιώσεις ότι το 2011 δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, πέρα από τις αυξομειώσεις που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου παρέσχε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, παρουσιάζοντας επίσημα τα νέα τιμολόγια της επιχείρησης. Για το αγροτικό τιμολόγιο η αύξηση φτάνει το 8%.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θα απευθύνει τις επόμενες ημέρες επιστολή σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής τους σε αυτό, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 200.000 από το 1,2 εκατ. που υπολογίζεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ο κ. Ζερβός δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες θα καταλήξουν σύντομα σε αποτέλεσμα….
Ο κ. Ζερβός και τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν ότι ο λόγος για τον οποίο η κλιμακωτή χρέωση των καταναλωτών αντικαταστάθηκε από ενιαία ήταν αφενός η απλοποίηση του συστήματος και αφετέρου το ότι το παλιό σύστημα ήταν άδικο στο βαθμό που οι μεγάλοι καταναλωτές χρεώνονταν με χαμηλή τιμή για τις πρώτες κιλοβατώρες που έκαιγαν. Με το σύστημα που ίσχυε έως πέρυσι, αν για παράδειγμα η κατανάλωση ενός νοικοκυριού ήταν 1700 κιλοβατώρες, υπήρχε διαφορετική χρέωση για τις πρώτες 800, υψηλότερη για τις επόμενες 800 και για τις τελευταίες 100. Με το νέο σύστημα όλες οι κιλοβατώρες (και οι 1700) θα χρεώνονται με την ίδια τιμή. Μία ακόμη σημαντική αλλαγή στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ότι θα χρεώνεται ξεχωριστά το κόστος της ενέργειας από τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις, για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το τέλος των Ανανεώσιμων Πηγών και τους φόρους (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ΔΕΤΕ και ΦΠΑ). Έτσι, τα νέα τιμολόγια σε ευρώ ανά κιλοβατώρα δεν είναι συγκρίσιμα με τα παλιά καθώς δεν περιλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε ακόμη ότι τα τιμολόγια διαμορφώνονται από την Πολιτεία, μετά από πρόταση της επιχείρησης, έλεγχο και εισήγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενώ διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι λογαριασμοί που εκδίδονται από 1ης Ιανουαρίου επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13 %, ανεξάρτητα από το αν η κατανάλωση έγινε την προηγούμενη χρονιά, πριν αυξηθεί δηλαδή ο συντελεστής.
Το τελικό αποτέλεσμα του διαχωρισμού των τιμολογίων σε μονοπωλιακά και ανταγωνιστικά, της εφαρμογής ενιαίας χρέωσης και της αύξησης των φόρων, τόνισε η διοίκηση της ΔΕΗ κινείται στα πλαίσια που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή:
-Για 1,5 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκύπτουν μειώσεις από 3 - 17 %.
-Για τα νοικοκυριά οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:
-Για κατανάλωση 0-800 kwh, αύξηση 11,1 %
-Από 801-1000 kwh αύξηση 3,1 %.
-Από 1001-1200 kwh, αύξηση 3,1 %.
-Από 1201-1600 kwh, αύξηση 2,7 %.
-Από 1601-2000 kwh, αύξηση 1,4 %.
-Από 2001-3000 kwh, αύξηση 2,2 %.
-Από 3000 kwh και πάνω, μείωση 8,5 %.
-Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, μείωση 20 - 30 %.
-Για το αγροτικό τιμολόγιο αύξηση 8 %.
Συνολικά το 2011 η επιχείρηση θα εισπράξει 50 εκατ. ευρώ λιγότερα, για την ίδια ποσότητα ενέργειας σε σχέση με πέρυσι.
Η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι ο λόγος για τον οποίο μειώνονται τα τιμολόγια για τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές με υψηλή κατανάλωση, ενώ αντίθετα επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση είναι η ανάγκη για σταδιακή άρση των στρεβλώσεων και των επιδοτήσεων μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη. Πρακτικά, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με υψηλή κατανάλωση επιδοτούσαν ως τώρα τα χαμηλά, κάτω του κόστους, τιμολόγια όσων είχαν μικρή κατανάλωση ρεύματος. Σημειώνει ακόμη ότι το εμπορικό τιμολόγιο, που μειώνεται, εφαρμόζεται και στα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του λογαριασμού των κοινοχρήστων.
Η ΔΕΗ έδωσε παραδείγματα των παλιών και νέων χρεώσεων για ενδεικτικές καταναλώσεις. Σύμφωνα με αυτά:
-Για κατανάλωση 800 kwh (εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) η παλιά χρέωση ήταν 70,13 ευρώ το τετράμηνο χωρίς φόρους και 82,92 ευρώ τελική τιμή με φόρους. Η νέα χρέωση είναι 76,89 ευρώ χωρίς φόρους και 91,04 ευρώ με φόρους (αύξηση 8,12 ευρώ ή 9,8 %).
-Για κατανάλωση 900 kwh την ημέρα και 54 kwh τη νύχτα η χρέωση ήταν 99,52 ευρώ το τετράμηνο (χωρίς φόρους) και 116,61 ευρώ η τελική τιμή με φόρους. Οι νέες τιμές είναι 102,39 ευρώ χωρίς φόρους και 120,71 με φόρους, δηλαδή αύξηση 4,1 ευρώ ή 3,5 %.
-Για κατανάλωση 1200 kwh την ημέρα και 60 kwh τη νύχτα η χρέωση ήταν 133,34 ευρώ χωρίς φόρους και 156,11 με φόρους και γίνεται 136,24 και 160,56 ευρώ αντίστοιχα (αύξηση 4,45 % ή 2,8 %).
-Και για κατανάλωση 1600 kwh συν 60 kwh τη νύχτα οι παλιές τιμές ήταν 178 και 208,27 ευρώ, και γίνονται 180,75 και 212,97 ευρώ (αύξηση 4,7 ευρώ ή 2,3 %).
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής ο κ. Ζερβός εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν επί της πρότασης της κυβέρνησης και της ΔΕΗ το άνοιγμα να γίνει με ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ευρωπαϊκών εταιριών. Η λύση αυτή εφόσον γίνει αποδεκτή, θα δοκιμαστεί στην πράξη από την ΕΕ αν προσελκύει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιριών πριν δοθεί το τελικό ΟΚ. Ο κ. Ζερβός επανέλαβε πάντως ότι η επιλογή της μίσθωσης λιγνιτικών μονάδων είναι χειρότερη ακόμη και από την πώληση, την οποία έχει απορρίψει η κυβέρνηση.
-Την "απόλυτη διασφάλιση" των εργασιακών, ασφαλιστικών κλπ, δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ που θα μετακινηθούν στις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής ρεύματος ζητά η ΓΕΝΟΠ με αποψινή ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιήσει "όλα τα όπλα".
Για όσους επίσης μετακινηθούν από τις κεντρικές υπηρεσίες προς τις θυγατρικές η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι:
"Αφού πρώτα ενημερωθεί πλήρως ο κάθε συνάδελφος για το γιατί και πως και αφού επίσης ερωτηθεί εάν επιθυμεί να μετακινηθεί (πάντα εντός του αστικού ιστού) και εάν και εφόσον μετά και από αυτή την διαδικασία δεν πληρωθούν οι θέσεις τότε θα εξεταστούν κανόνες και κριτήρια ώστε κανείς να μην αυθαιρετήσει και αδικήσει κανέναν".Πασεγες

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου