31.5.13

Με τεθωρακισμένα... πολιορκεί τον Λευκό Οίκο ο Σαμαράς !

 
Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και η προμήθεια 460 Μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς  Προσωπικού (ΤΟΜΠ) που παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ, καθώς και σειράς υποπρογραμμάτων, που αφορούν ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.
Ένα πρόγραμμα που βάλτωνε, αλλά εγκρίθηκε σε μια προσπάθεια να αναθερμανθούν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις…
Έτσι η επόμενη ημερομηνία που θέτουν ως στόχο για την πολυπόθητη συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά στον Λευκό Οίκο είναι αρχές Ιουλίου.
Ας μην βιάζονται κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέουν ημερομηνίες και την πατήσουν όπως τη προηγούμενη φορά, οι πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα…
Υπάρχει το θέμα των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αλλά και τα ανοιχτά θέματα με το Σκοπιανό και το Κυπριακό και οι Αμερικανοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θέλουν να κάνουν...
Οψόμεθα, που λέει και ο Πρωθυπουργός, πάντως κάποια στιγμή θα γίνει, θα είναι τον Ιούλιο ή θα είναι το Φθινόπωρο;     
Η αμερικανική πλευρά, πίεζε για επίσπευση της αποδοχής της δωρεάς στην Ελλάδα, των τεθωρακισμένων που βρίσκονται παροπλισμένα στις αμερικανικές απο­θήκες.
Η αρχική  δωρεά από τις ΗΠΑ ήταν  700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και φο­ρέων αντιαεροπορικών, και 400 τεθωρακισμένα άρματα μάχης Abrams M1A1.
Συνολικά 1.100 άρματα μάχης παραχωρούνταν από τους Αμερικανούς στον ελληνικό Στρατό, τελικά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποδεχτούμε 460 Μεταχειρισμένα  Τεθωρακισμένα  Οχήματα  Μεταφοράς  Προσωπικού  (ΤΟΜΠ).
Βέβαια το ερώτημα που τέθηκε εξαρχής ήταν γιατί οι ΗΠΑ παραχωρούσαν τα Abrams στην Ελλάδα; Τι είναι αυτό που τους έκανε να δυσαρεστήσουν τους Τούρκους, στηρίζοντας τον ελληνικό Στρατό με ένα άρμα που, στον Έβρο τουλάχιστον, είναι ικανό να διαταράξει υπέρ της Ελλάδας τις ισορροπίες δυνάμεων;
Τελικά δεν επιλέξαμε να πάρουμε τα Abrams M1A1, γιατί;
Μια εύκολη απάντηση είναι το κόστος συντήρησης και ανταλλακτικών, μια δεύτερη σκέψη είναι οι Γερμανοί.
Οι Γερμανοί, που μέχρι σήμερα έχουν το μονοπώλιο στις προμήθειες αρμάτων μάχης αλλά και πυρομαχικών στον ελληνικό Στρατό.
Μάλιστα σχετικά με τα Leopard είναι γνωστή η ιστορία που τα είχαμε παραγγείλει χωρίς βλήματα και οι Γερμανοί, όταν έφτασε η ώρα να αγοράσουμε και τα πυρομαχικά, μας τα κοστολόγησαν στα 50 εκατ. ευρώ!
 Η τιμή για τα βλήματα των Abrams φτάνει στο 1/3 εκείνης των Leopard…
Μήπως δεν πήραμε, λοιπόν, τα Abrams για να προμηθευτούμε και κάτι Γερμανικό και να είναι όλοι ευχαριστημένοι;
Η μεταφορά τους στη χώρα μας απαιτεί την εξασφάλιση μεγάλου κονδυλίου για να ολοκληρωθεί. Υπολογίζεται ότι, για να φτάσουν τα 400 άρματα από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, απαιτούνται περίπου 10 εκατ. ευρώ μόνο για τη μεταφορά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ασφάλιστρα κινδύνου. Θα είναι δωρεάν και η μεταφορά;
Έχουν βρεθεί τα σχετικά κονδύλια; Θα μας ενημερώσει η κυβέρνηση;  
newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου