1.6.13

Τουρκική Άνοιξη; Εξέγερση στην Τουρκία ! ΒΙΝΤΕΟ

Για πέμπτη κατά σειρά ημέρα συνεχίζεται κλιμακούμενη η εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη. Αιματηρές συμπλοκές με την αστυνομία, δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι πολίτες και το κέντρο της Πόλης να είναι αποκλεισμένο από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και χιλιάδες αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, η Τουρκία βιώνει την πρώτη σοβαρή κοινωνική αντίδραση στις μεθοδεύσεις εξισλαμισμού της τουρκικής καθημερινότητας.
Για Τουρκική Άνοιξη κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian.  
Το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν σε παράταξη την γέφυρα του Βοσπόρου από την ασιατική ακτή στην ευρωπαϊκή προκειμένου να ενισχύσουν στους πολίτες που βρίσκονται στην Πλατεία Ταξίμ και το Πέραν. Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι συγκεντρώσεις των διαδηλωτών σημειώνονται και γύρω από την Πλατεία Ταξίμ συνοικίες , στο Μπέγιογλου και το Τσινχακίρ, από τις ακτές του Κεράτειου έως εκείνες του Βοσπόρου με την Αστυνομία να μπλοκάρει τις διόδους και εξόδους από και προς το Πέραν.
Διαψεύστηκαν οι φήμες περί τεσσάρων νεκρών. Ωστόσο η κατάσταση είναι έκρυθμη και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες μιλούν ήδη για ένα φαινόμενο ανάλογο εκείνου της «Πλατείας Ταχρίρ». Το γεγονός και μόνον ότι η πλειοψηφία των διαδηλωτών που συγκρούονται με την Αστυνομία είναι νεαρής ηλικίας σε μία χώρα που κυριαρχείται από νέους ,αντίθετα από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, ανησυχεί το καθεστώς που επιχειρεί να επιβάλει ο Ερντογάν σχεδιάζοντας μία ισλαμική προεδρική δημοκρατία αλλάζοντας το Σύνταγμα.
Το πνεύμα της εξέγερσης των νέων ανθρώπων μεταδόθηκε από την Παρασκευή σε άλλες πόλεις. Στην Άγκυρα, στην Προύσα, τα Δαρδανέλια, Το Τεκιρντάγκ, το Ικόνιο και την Αδριανούπολη, αλλά και στην Γερμανία και την Ολλανδία όπου κατοικούν μετανάστες τουρκικής καταγωγής σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «αναστήσει» τους οθωμανικούς στρατώνες του Σουλτάνου Σελίμ στην Πλατεία Ταξίμ καταστρέφοντας το υφιστάμενο πάρκο, ήταν απλώς το πρόσχημα. Οι στρατώνες γκρεμίστηκαν περί το 1940 από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν μιλώντας στους επιγόνους του (και τον Ερντογάν) είχε πει πώς «Η πραγματική Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα ολοκληρωθεί όταν κατασκευαστεί ένα Τζαμί με υψηλούς μιναρέδες στην Πλατεία Ταξίμ». Πρόκειται για μία συμβολική αναφορά αλλά που καταδεικνύει τις προθέσεις των ισλαμιστών.
Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων της Τουρκίας (Άγκυρα, Μποντρούμ, Ιζμίρ, Κόνια) διαμαρτυρόμενοι για την αλόγιστη κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές Αρχές. Σήμερα το πρωί, σε ένδειξη συμπαράστασης, εκατοντάδες διαδηλωτές διέσχισαν την γέφυρα του Βοσπόρου κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της πόλης.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη διαδηλωτών από πάρκο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στον χώρο διαμαρτυρόμενοι με τη μορφή κατάληψης για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή.
Η ανταποκρίτρια του BBC, Λουίζ Γκρίνγουντ, μετέδωσε ότι χθες τη νύχτα οι αστυνομικοί έκαναν επιθετικοί χρήση των οχημάτων τους με σκοπό να «σπάσουν» τη μάζα των διαδηλωτών, οι οποίοι πέταγαν τούβλα και πλακάκια από τα πεζοδρόμια. Επίσης, η Γκρίνγουντ αναφέρει ότι με την πλατεία Ταξίμ αποκλεισμένη, ένας όγκος των διαδηλωτών μεταφέρθηκε στις περιοχές Μπέγιογλου και Τσιχανκίρ.
Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν από τα βίαια επεισόδια, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Al Jazeera, μία γυναίκα αστυνομικός - παλαιστινιακής καταγωγής - υπέστη εγκεφαλικό τραύμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και πλέον έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως οι αστυνομικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε 60 προσαγωγές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου