13.6.13

Πρόωρες εκλογές 14 Ιουλίου - Πότε έπεσε αυτή η ημερομηνία στο τραπέζι

- Λεπτές ισορροπίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων
- Μπαλάκι από τον έναν στον άλλο η ευθύνη για πρόωρες εκλογές
- Περιθώριο μιας εβδομάδας για λύση και συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων
- Άνοιγμα εξπρές της νέας ΕΡΤ με βάση το σχέδιο Αλιβιζάτου για να βγει η κυβέρνηση από την κρίση
- Έκπληξη στις Βρυξέλλες και σενάρια για καθυστέρηση της δόσης

Κι όμως η κατάσταση έφτασε κάποια στιγμή στα άκρα, σε σημείο που συζητήθηκε από κάποιους ακόμη και η ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στο Μαξίμου κάποιοι προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα. Το σενάριο που συζητήθηκε μπορεί πλέον να έχει μπει στο συρτάρι, πρέπει όμως πρώτα οι άλλοι δυο αρχηγοί να δείξουν ότι επιθυμούν εκτόνωση της κατάστασης.

Οι δηλώσεις στελεχών, αλλά και των ίδιων των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση έκαναν τουλάχιστον για κάποιες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενη ρήξης στον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Για ένα ολόκληρο 24ωρο το περιβάλλον Σαμαρά μετρούσε αντιδράσεις. Το κλίμα ήταν βαρύ και οι απόψεις αν και ελαφρώς διαφορετικές συμφωνούσαν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω. Σε περίπτωση που επέμεναν και οι άλλοι δύο αρχηγοί η μια πρόταση έλεγε πως ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να θέσει θέμα εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.
Είτε με πρωτοβουλία κάποιου απ' τους άλλους αρχηγούς, είτε και των δύο μαζί, είτε λόγω “ατυχήματος” στη πιθανή ψηφοφορία εάν το αποτέλεσμα ήταν διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και οι εκλογές, τότε απ' το Μαξίμου θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή ημερομηνία η 14η Ιουλίου, η δεύτερη Κυριακή δηλαδή του Ιουλίου που βάσει του Συντάγματος μπορούν να διεξαχθούν στα όρια που προβλέπονται εκλογές.

Η προετοιμασία μάλιστα απ' την πλευρά του Μαξίμου έγινε, άλλωστε άνθρωποι που συζητούν καθημερινά με τον Αντώνη Σαμαρά λένε ότι η ισορροπία της τρικοματικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να γίνεται σε τεντωμένο σχοινί και σε αυτές τις περιπτώσεις το ατύχημα δεν φαντάζει απίθανο.

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι οι απόφαση για την ΕΡΤ είναι τελειωτική και πως αυτό που μπορεί να συζητήσει ο Πρωθυπουργός είναι βελτιώσεις στο σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.

Επί της ουσίας το Μαξίμου διαμηνύει ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, η ΕΡΤ δεν είναι η αιτία που θα πρέπει να τη βάλει σε περιπέτειες και πως τουλάχιστον με ευθύνη της ΝΔ η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτεια εκλογών.
Με τη δημιουργία τετελεσμένου ωστόσο το Μαξίμου κάνει πιο δύσκολες τις κινήσεις των άλλων δύο εταίρων της κυβέρνησης οι οποίοι απ' την πρώτη στιγμή τάχθηκαν κατά του λουκέτου στην ΕΡΤ.

Ο Ε. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ εκλογές, αλλά δεν τις φοβάται κιόλας. Αυτό ακούστηκε ως μήνυμα προς το Μ. Μαξίμου ότι ο κίνδυνος συρρίκνωσης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ δεν θα το εμποδίσει στο να επιμείνει στις πολιτικές που θεωρεί σωστές.

Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε μια συνεννόηση με το Μ. Μαξίμου σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν φωνές που προτείνουν στον Φ. Κουβέλη μια “ηρωική έξοδο” απ' το κυβερνητικό τέλμα.

Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης δεν φαίνεται να τάσσεται υπέρ μιας ευθείας ρήξης που θα οδηγήσει σε διάλυση του κυβερνητικού σχήματος και προσφυγή στις κάλπες.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να συμφωνούν ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν τουλάχιστον λάθος χειρισμός, ότι δεν θα έπρεπε να γίνει με τον τρόπο που έγινε. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί όμως, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν απόλυτα κοινή γραμμή σε όλα.

Ήδη πάντως ενώ απ' την πλευρά Σαμαρά ως αργά το βράδυ η γραμμή έμενε η ίδια το μήνυμα ήταν, τουλάχιστον όπως το μετέφεραν συνεργάτες του, πως “πάντοτε επιδιώκει το διάλογο”. Το μήνυμα για προσπάθεια εκτόνωσης ήταν ξεκάθαρο και η προσπάθεια αυτή ήδη ξεκίνησε με το τηλεφωνικό ραντεβού.

newsit

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου