30.5.14

Έντονες αντιδράσεις - «Ελευθέρας» για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Με ελληνική πρόταση, μια απαγόρευση επέτρεψε τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους μετά από εισήγηση της Ελληνικής προεδρίας, συνοψίζεται ως εξής:
 όποια χώρα δεν θέλει να καλλιεργήσει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, να το δηλώσει στην Κομισιόν. Καμία, όμως, δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διακίνησή τους στο έδαφός της.

«Ανοίγει διάπλατα η πόρτα στα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη», λέει στο newpost η Yπεύθυνη εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα, Έλενα Δαλάνη.

«Καταναλωτές και αγρότες στην Ελλάδα δεν τα θέλουν και θα συνεχίζουν να φωνάζουν «Όχι» μέχρι να τα διώξουν όσο πιο μακριά γίνεται. Στην πραγματικότητα δεν θέλουμε ούτε να τα καλλιεργούμε, ούτε να τα τρώμε», προσθέτει.

Πέραν της ελεύθερης διέλευσης των προϊόντων αυτών, δεν συζητήθηκε ο έλεγχός τους. Επιπλέον, δεν απαντήθηκε το φλέγον ζήτημα του ποιος θα ελέγχει τα ίχνη μεταλλαγμένων προϊόντων στα διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα που διακινούνται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών, Μιχάλη Τσιφάκη, «Και στη διακίνηση και στην πορεία μπορεί να υπάρχουν λαθραίες καταστάσεις και να ξεφύγει ο έλεγχος. Μπορεί ένα επεξεργασμένο προϊόν, να έχει ίχνη μεταλλαγμένων, χωρίς να ενημερώνεται ο καταναλωτής, αφού έλεγχος δεν υπάρχει. Πέραν τούτου, θα υπάρξουν και στο παρεμπόριο παρενέργειες με ανεξέλεγκτες διαστάσεις»

«Αντί η Ελλάδα, που έχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία, να αντισταθεί, δίνει τη δυνατότητα σε όποια χώρα επιθυμεί να τα διακινεί. Το θεωρούμε απαράδεκτο και μας προβληματίζει για το πώς πέρασε αυτή η πρόταση», δηλώνει στο newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης.

«Είμαστε ενάντιοι σε καλλιέργεια, εισαγωγή, εμπορία μεταλλαγμένων προϊόντων, έστω και υπό την μορφή ζωοτροφών», συνεχίζει και καταλήγει: «Είναι αδιανόητο, μια χώρα όπως η Ελλάδα, με μικρή καλλιεργητική έκταση, να δίνει τη δυνατότητα σε όποια χώρα το επιθυμεί να λειτουργεί με μεταλλαγμένες ουσίες», καταλήγει.


newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου