27.4.15

Μια ημερίδα που θα ανοίξει τον δρόμο για τον οικοτουρισμό στην αναγεννημένη λίμνη Κάρλα

 Η NCC στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (LIFE 11NAT/GR/001011) με τη βοήθεια της Ecotourism Greece διοργανώνει ένα μονοήμερο σεμινάριο οικοτουρισμού για την λίμνη Κάρλα και τις δυνατότητες προοπτικής της περιοχής για οικοτουρισμό και ορνιθοτουρισμό. 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας στο Βόλο στις 23 Μαΐου, ακολουθούμενη από μια επίσκεψη το απόγευμα της λίμνης Κάρλας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα του τουρισμού και του περιβάλλοντος.

Κρατήσεις: 211 7100050

Η αναγεννημένη λίμνη Κάρλα

Έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης υγροτόπου που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη. 

Ο λόγος για την αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, μια προσπάθεια που μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στη χλωρίδα, την πανίδα και το μικροκλίμα της Μαγνησίας.

Η συγκεκριμένη λίμνη αποτελούσε κάποτε έναν από τους πιο πολυποίκιλους υγροτόπους της Μεσογείου με μεγάλη οικολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αξία. Όμως αποξηράνθηκε το 1962 επειδή την εποχή εκείνη υπήρχε ανάγκη για αύξηση της καλλιεργήσιμης γης, ενώ η Κάρλα προκαλούσε πλημμύρες στις κοντινές γεωργικές καλλιέργειες και οι βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της ευθύνονταν για την έντονη παρουσία κουνουπιών.

Εκ των υστέρων βέβαια διαπιστώθηκε ότι οι τραγικές επιπτώσεις αυτής της αποξήρανσης στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που αυτή προσέφερε. 

Έτσι το 2007 ξεκίνησε με την αρωγή της ΕΕ μια προσπάθεια αναγέννησης, με συνέπεια σήμερα ο υγρότοπος να αποτελεί έναν παράδεισο για τα πουλιά με πελεκάνους, ερωδιούς, μαυροπελαργούς, φλαμίγκο, αβοκέτες, κιρκινέζια και πολλά άλλα είδη να τρέφονται και να αναπαράγονται εκεί προσφέροντας εξαιρετικές ευκαιρίες παρατήρησης και φωτογράφησης. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σήμερα πρόσφορο έδαφος για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής πάντα στο πλαίσιο του αειφόρου και οικολογικού τουρισμού.

Για το σκοπό αυτό, το www.ecotourism-greece.com σε συνεργασία με την εταιρία NCC - Nature Conservation Consultants ΕΠΕ οργανώνουν στον Βόλο μια ημερίδα για την επαναδημιουργία της Κάρλας και για τις προοπτικές που μπορεί να δώσει στο οικοτουριστικό και ορνιθοτουριστικό προϊόν της Μαγνησίας. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE+ Φύση: "Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας" (LIFE11NAT/GR/001011) που στοχεύει στην προστασία του Κιρκινεζιού, γερακιού που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την NCC ΕΠΕ, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ημερίδα αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου 2015 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000 (21 Μαΐου). Θα περιλαμβάνει ενημέρωση των ντόπιων επαγγελματιών του τουρισμού σχετικά με τον οικοτουρισμό, τον ορνιθοτουρισμό και την αναγέννηση της λίμνης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στην Κάρλα με δωρεάν μεταφορά από τον Βόλο.

Στην ημερίδα, που θα λάβει χώρα στο Mουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, θα παρευρεθούν ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, τοπικοί άρχοντες και άλλοι σχετικοί φορείς της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Καλλιόπη Παττακού στο 211 7100050 και στο k.pattakou@ecotourism-greece.com.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου