22.4.15

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ - Ο μεγάλος διχασμός για το Αξιον Εστί του... Σάκη Ρουβά


Ο μεγάλος διχασμός για το Αξιον Εστί του... Σάκη Ρουβά

Διχάζει και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις η πρόταση που δέχτηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς από το Δήμο Νέας Σμύρνης, να ερμηνεύσει τα τραγούδια από το "Αξιον Εστί" του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ίδιος ο Σάκης Ρουβάς, κάνει λόγο για ένα σταθμό στην μουσική του πορεία και μια νέα πρόκληση που τον συνεπαίρνει και τον εξελίσσει. "Με προσκάλεσαν να λάβω μέρος σε αυτόν τον εορτασμό και να δώσω το δικό μου ερμηνευτικό αποτύπωμα στο μυθικό αυτό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη.Η συμμετοχή μου στο μουσικό αφιέρωμα για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, του σημαντικότατου έλληνα συνθέτη είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Η ερμηνεία του "Αξιον Εστί" είναι ένας σταθμός για τη μουσική μου πορεία, μια μουσική πρόκληση που με συνεπαίρνει και με εξελίσσει", λέει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Μίκης Θεοδωράκης λέει πως δεν θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των απαγορεύσεων του έργου του και πως μόνος κριτής είναι το κοινό και ο χρόνος. Ο ίδιος τονίζει ότι πληροφορήθηκε εκ των υστέρων την επιλογή του Σάκη Ρουβά. "Και ξαφνικά βλέπω τώρα να γεμίζει το ίντερνετ και ο Τύπος από δεκάδες δημοσιεύματα 'υπερασπιστών του έργου μου', που ζητούν να προστεθώ κι εγώ ο ίδιος στον μακρύ κατάλογο αυτών που κατά καιρούς το απαγόρευσαν. Και γιατί; Διότι, λένε, ο συγκεκριμένος ερμηνευτής ανήκει στην 'υποκουλτούρα'. Όμως τι σημαίνει άραγε ο όρος αυτός; Το θέμα είναι μεγάλο και πολύπλοκο και εξαρτάται από την οπτική γωνία του καθενός", υπογράμμισε ο μεγάλος συνθέτης.
Σημειώνεται ότι το κορυφαίο έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη έχουν ήδη ερμηνεύσει οι Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κότσιρας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Μάριος Φραγκούλης, Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Ο διευθυντής της "Orchestra Mobile" που θα παρουσιάσει το έργο επέλεξε τον Σάκη Ρουβά και του έκανε την πρόταση. "Το σκεπτικό μας είναι ότι είναι ένα έργα τεράστιο, ένας ογκόλιθος της ελληνικής λόγιας μουσικής, ο οποίος οφείλει να πάει παρακάτω στις νεότερες γενιές των Ελλήνων. Ο κ. Ρουβάς με μια τρομερή καριέρα πίσω του, ένας άνθρωπος εξαιρετικά επαγγελματίας, ένας άνθρωπος ο οποίος εξελίσσεται, ήταν ο καταλληλότερος ερμηνευτής για εμάς γιατί θα εκπαιδεύσει το κοινό του και θα εκπαιδευτεί", επισήμανε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου