21.5.15

ΕΚΘΕΣΗ: Ανεξέλεγκτη η διαφθορά, λένε 9 στους 10 Ελληνες


Ανεξέλεγκτη η διαφθορά, λένε 9 στους 10 Ελληνες

Ανεξέλεγκτη παραμένει η διαφθορά στην Ελλάδα με την εμπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών, σύμφωνα με τα όσα πιστεύουν οι πολίτες. Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας σε 18 χώρες-μέλη της Ε.Ε., το 85% των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική στην πρόληψη περιστατικών όπου εμπλέκονται διεφθαρμένοι ξένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Παράλληλα, το 88% των πολιτών που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας μας πρέπει να απαιτεί από τις εταιρείες να δημοσιεύουν τα πραγματικά ονόματα όλων των μετόχων και των ιδιοκτητών τους.
«Οι πολίτες της χώρας μας εξέφρασαν με σαφήνεια την άποψή τους και το ηχηρό τους αίτημα προς την κυβέρνηση», τονίζει ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάδος. «Απαιτούν εν ολίγοις, η κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της διαφάνειας. Ζητούν, και μαζί με τους πολίτες και η Διεθνής Διαφάνεια, να χυθεί άπλετο φως στον εταιρικό κόσμο, ώστε το καθεστώς ιδιοκτησίας των εταιρειών να είναι γνωστό και δημόσια προσβάσιμο, έτσι ώστε να μπει φραγμός στο ξέπλυμα χρήματος». Στα ίδια περίπου ποσοστά κινούνται και οι απαντήσεις στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Η έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας και της WIN/Gallup International Association δείχνει ότι τέσσερις στους πέντε πολίτες της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους και μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του «βρόμικου» χρήματος στη χώρα τους.
Ανεξέλεγκτη η διαφθορά, λένε 9 στους 10 Ελληνες
Οπως αναφέρει η έρευνα, επικαλούμενη και ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών και της Global Financial Integrity, σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια έρεαν παράνομα εντός ή εκτός των αναδυόμενων οικονομιών της Ε.Ε. το 2011. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανίχνευσης παράνομων κεφαλαίων από την επιβολή του νόμου εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλοί: 1% για έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ το ποσοστό κατάσχεσης υπολογίζεται στο 0,2%.
Κρύβονται
«Η ταυτότητα πολλών προσώπων που εμπλέκονται σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς συχνά αποκρύπτεται μέσω εικονικών εταιρειών, τραστ και άλλου τύπου επιχειρήσεων. Σε ανάλυση που αφορά περισσότερες από 200 μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, στο 70% των περιπτώσεων εμπλέκονται διεφθαρμένοι πολιτικοί οι οποίοι χρησιμοποιούν ανώνυμες εταιρείες και τραστ για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Δημόσια χρήματα που ανήκουν στους πολίτες υπεξαιρούνται σε μεγάλη κλίμακα, στερώντας από τους ανθρώπους βασικές και θεμελιώδεις υπηρεσίες, όπως αυτές της υγείας και της εκπαίδευσης», αναφέρει η έρευνα και συνεχίζει:
Το νέο νομικό πλαίσιο αφήνει ενδεχομένως ανοικτά σημαντικά κενά στο ξέπλυμα χρήματος, ιδίως όσον αφορά τα τραστ. Σχετικές πληροφορίες δεν θα δημοσιοποιούνται και τα είδη των τραστ που θα περιλαμβάνονται είναι περιορισμένης εμβέλειας και δράσης, κάτι που επίσης πρέπει να αλλάξει.
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ετών για να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα σε εθνικό επίπεδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι θα δημιουργήσουν ένα κεντρικό, δημόσιο μητρώο για τις επιχειρήσεις τους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου