26.8.15

Νέο σοκ στις Ένοπλες Δυνάμεις: Στρατιωτικός αποχαιρέτισε σύζυγο και παιδί και αυτοκτόνησε

Σοκ έχει προκαλέσει στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων η νέα υπόθεση αυτοκτονίας στρατιωτικού που έδωσε τέλος στη ζωή του τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού «την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και ώρα 02:00, ο Υπαξιωματικός Κ.Κ. ετών 44, που υπηρετούσε σε Μονάδα του Νομού Αττικής, τραυματίστηκε θανάσιμα στην οικία του».
Ακόμη πιο συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες της νέας τραγωδίας.
Ο άτυχος 44χρονος Αρχιλοχίας ΕΜΘ απαγχονίστηκε μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Προηγουμένως, είχε στείλει μακάβριο γραπτό μήνυμα με το οποίο ουσιαστικά αποχαιρετούσε τη σύζυγό του και το παιδί του, που βρίσκονταν εκτός Αθηνών. Με δυο λέξεις τους είπε το τελευταίο αντίο και στη συνέχεια προέβη στο απονενοημένο διάβημα.
Τη λύπη αλλά και τον έντονο προβληματισμό της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών μαζί με τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
«Μακάρι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που θα διενεργηθεί να βγάλει τα συμπεράσματα που απαιτούνται, να αναδειχθούν οι υπεύθυνοι, που οδήγησαν το συνάδελφό μας στην πράξη του αυτή και να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αρμόζουν» τονίζεται με νόημα στη σχετική ανακοίνωση.
Εξίσου, σπαραξικάρδιο είναι το μήνυμα συναδέλφου του που είχε υπηρετήσει μαζί του στο Κόσσοβο.
«Είχα την τιμή να τον έχω φίλο. Να έχουμε υπηρετήσει 1η-2η αποστολή στο Κόσσοβο. Ένα παιδί παλικάρι. Ένα παιδί χαμογελαστό γεμάτο χιούμορ. Είχε υπηρετήσει και αυτός Ειδικές Δυνάμεις και ήταν αλεξιπτωτιστής. Μην γυρίσει να πει κανείς ότι ήταν άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε αυτό. Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Ίσως πρέπει επιτέλους κάποιοι να δώσουν βάση στο θέμα του προσωπικού και στον παράγοντα άνθρωπο, να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης με βασική αρχή την δικαιοσύνη προς όλα και σε όλους. Ο Στρατός δεν είναι οικόπεδό μας, είναι μια κληρονομιά την οποία έχουμε την τιμή απλά να είμαστε περαστικοί και δεν μας ανήκει τίποτα. Οφείλουμε να σεβόμαστε, να προσέχουμε και να πράττουμε με γνώμονα τους Νόμους και το κοινό καλό της οικογένειας του Στρατού. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέταρτη αυτοκτονία μέσα σε λίγες ημέρες

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το φαινόμενο των αυτοκτονιών λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο 44χρονος στρατιωτικός είναι ο τέταρτος τον τελευταίο μήνα που βάζει τέλος στη ζωή του.
Στις αρχές του μήνα το νησί της Σάμου συγκλόνισε η αυτοκτονία ενός υπαξιωματικού μπροστά στα μάτια δυο φαντάρων στον όρχο του στρατοπέδου.
Ο αυτόχειρας έβγαλε το πιστόλι του, είπε στους στρατιώτες του «Εγώ σας χαιρετώ» και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.
Είχε προηγηθεί στα τέλη Ιουλίου ένα άλλο δραματικό γεγονός με θλιβερό πρωταγωνιστή και πάλι ένα στρατιωτικό στέλεχος αυτή τη φορά στο Βόλο.
Θύμα τότε ήταν ένας 33χρονος ο οποίος πραγματοποίησε βουτιά θανάτου με το αυτοκίνητό του στη θαλάσσια περιοχή Πλάκες. Το όχημα του έφτασε σε βάθος περίπου 20 μέτρων και ο ίδιος εγκλωβίστηκε μέσα με αποτέλεσμα να πνιγεί.
Ο Ν.Σ. ήταν μόνιμος στην Πολεμική Αεροπορία, που υπηρετούσε στο ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) Λάρισας.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν από περίπου δύο εβδομάδες ένας 27χρονος στρατιώτης που υπηρετούσε σε μονάδα του Έβρου, τραυματίστηκε θανάσιμα με το όπλο του, ενώ ήταν στη σκοπιά. Όπως προέκυψε, ήταν ο ίδιος που πάτησε τη σκανδάλη…
Βέβαια, κανείς δεν σε θέση να γνωρίζει τι σκεφτόταν κάθε ένας από τους στρατιωτικούς που αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. Ωστόσο, όλα αυτά τα περιστατικά έχουν ένα κοινό παρονομαστή που δεν είναι άλλος από το τεράστιο «μαχαίρι» που έχει μπει στα εισοδήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι περισσότεροι από αυτούς αδυνατούν πλέον να συντηρήσουν τις οικογένειές τους ενώ τα νεαρά στελέχη μετά βίας έχουν χρήματα για να πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού τους. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν συμβάλλει στην αύξηση των αυτοκτονιών στρατιωτικών, όπως άλλωστε και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Αρκεί να ανατρέξει κανείς στα δραματικά στοιχεία σε βάθος πενταετίας, κατά την οποία, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση. Ενώ στο παρελθόν αυτοκτονίες καταγράφονταν κυρίως ανάμεσα στους στρατιώτες, τώρα παρουσιάζονται και σε βαθμοφόρους.
Ειδικά, τα τελευταία δύο χρόνια οι αυτοκτονίες στελεχών των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά.
Τον Μάιο του 2013, το στράτευμα αλλά κι όλη η κοινή γνώμη είχαν συγκλονιστεί από την αυτοκτονία υπολοχαγού στην Χαλκίδα. Είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο περιέγραφε τα οικονομικά του αδιέξοδα.
Ακολούθησε η αυτοκτονία αστυφύλακα μέσα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που αυτοπυροβολήθηκε.
Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, επίσης, αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο πλοίο που υπηρετούσε.
Περίπου ένα μήνα μετά αυτοκτόνησε και πολιτικός υπάλληλος του ΠΝ. Γυναίκα σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε στο κενό ενώ ακολούθησαν απόπειρες αυτοκτονίας στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.
Στο Μανταμάδο Μυτιλήνης Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠΟΠ) έδωσε τέλος στη ζωή του ενώ στο ίδιο νησί σημειώθηκαν δύο ακόμη απόπειρες αυτοκτονίας αξιωματικών.
Από την πλευρά της η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, έχει επανειλημμένα επισημάνει την απουσία ενός σαφούς πλαισίου υποστήριξης των στελεχών του στρατού και των στρατευσίμων, καθώς και της συνεπαγόμενης δυνατότητας τους οπλοφορίας και οπλοχρησίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Πληροφόρησης του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας εντός χώρων στρατοπέδου έχουν πραγματοποιηθεί, από το 2012, 8 αυτοκτονίες, 7 από τις οποίες με αυτοπυροβολισμό και 1 με απαγχονισμό.
Η άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το θέμα, μέχρι στιγμής έχει εκφραστεί από τις δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας.
«Προσωπικά που έχω καταλήξει: Πέρα από τις περιπτώσεις τις προσωπικές και τα προβλήματα τα προσωπικά του κάθε ανθρώπου που κακώς καταλήγει σε τέτοιες πράξεις, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με την μεγάλη καταπόνηση του προσωπικού ακριβώς γιατί δεν έχει συμμαζευτεί το σύστημα και όταν έχεις 20 ανθρώπους για να κάνουν 100 δουλειές ενώ μέχρι πριν 10 χρόνια είχες 500…» υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Πάντως, σε έρευνα που έγινε σε 400 άτομα, στα εξωτερικά ιατρεία ψυχιατρικής και στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2014, ανάμεσα στα άλλα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «το χαμηλό (κάτω των 500€) ατομικό μηνιαίο εισόδημα, η απουσία συντρόφου, και η απουσία υποστηρικτικού πλαισίου, επιδρά στην εμφάνιση της «αυτοκτονικότητας».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι από το 2000 μέχρι σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούν συνολικά 96 απώλειες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου