15.6.16

ΚΡΗΤΗ - Ρίγανη και φασκόμηλο με το...σταγονόμετρο ! Στην Μεσσηνία;

 Οι αιτήσεις που εγκρίνουν οι διευθύνσεις δασών αφορούν συλλογή λίγων...γραμμαρίων

Πριν τρία χρόνια είχαν προκαλέσει αίσθηση οι αστυνομικές διατάξεις απαγόρευσης συλλογής των αρωματικών φυτών της Κρήτης.
 Είχαμε καταφέρει ακόμη και τα…φυτά μας, τη ρίγανη, το φασκόμηλο, τη μαλοτήρα, τη μαντζουράνα και τόσα άλλα ενδημικά φυτά της Κρήτης να τα…εξολοθρεύσουμε! 
Τόσο που χρειάστηκε αστυνομική διάταξη για να μην τα κόβουμε! 

Και σήμερα τρία χρόνια μετά…η διάταξη και οι αυστηρές ποινές παραμένουν , αλλά όποιος θέλει να κόψει ρίγανη, φασκόμηλο πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στις διευθυνσεις Δασών οι οποίες με το…σταγονόμετρο- όπως προκύπτει από τις εγκρίσεις- εγκρίνουν τις ποσότητες και τον τρόπο που θα κοπούν τα ενδημικά φυτά! 

“Τα αρωματικά φυτά της Κρήτης απειλούνται με εξαφάνιση, γι’ αυτό η διευθυνση Δασών απαγορεύει την κοπή μαντζουράνας, μαλλοτήρας, φασκόμηλου και ρίγανης” είχε εξηγήσει τότε η διευθυντρια δασων στο έγγραφο που είχε εκδώσει για τις σχετικές απαγορεύσεις.
Θυμίζουμε ότι το 2013 εκδόθηκε ρυθμιστική δασική – αστυνομική διάταξη με την οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια απαγορεύεται, «η εκρίζωση και ολοκληρωτική κοπή των βλαστών παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου και πόας». 

Επίσης απαγορεύεται η συλλογή για εμπορία μαλλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000 ενώ η κοπή των συγκεκριμένων φυτών επιτρέπεται για μικρές ποσότητες μέχρι 500 γραμμάρια ανά είδος για την κάλυψη ατομικών αναγκών την εποχή της ανθοφορίας με την χρήση ψαλιδιού και μαχαιριού χωρίς να κόβονται όλοι οι βλαστοί.
Εκτός του δικτύου Νatura και μετά από άδεια της δασικής υπηρεσίας επιτρέπεται η κοπή αυτών των ειδών για εμπορία αλλά σε ποσότητες που θα ορίζονται από την σχετική άδεια. Κι εδώ είναι το μυστικό! 
Τώρα πρέπει να υποβάλλονται αιτήσεις στις διευθυνσεις Δασών οι οποίες θα εξετάζονται κατά περίπτωση και τώρα έχουν εκδοθεί οι πρώτες άδειες στη δυτική και κεντρική Κρήτη   πχ για τη συλλογή ρίγανης σε ποσότητα…150 γραμμαρίων ή θυμάρι μόλις…100 γραμμαρίων!
Κι όλες οι αιτήσεις που εγκρίνονται δεν ξεπερνούν τα…200 γραμμάρια από κανένα φυτό που είναι ενδημικό για την Κρήτη.
Οι διευθύνσεις Δασών είχαν προειδοποιήσει ενόψει της έναρξης της περιόδου συλλογής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, υπενθύμισαν στους πολίτες ότι η Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη  ισχύει και για αυτό πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις 20 Ιουνίου 2016.  
Οι αιτήσεις κρίνονται κατά περίπτωση και ανάλογα την περιοχή και θα γνωστοποιείται στον ενδαιφερόμενο. 



πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου