3.8.16

Αναζητούν σωσίβιο στις στατιστικές

Είναι λυπηρό.  
Ακόμη και σήμερα ύστερα από τρία μνημόνια και 6 χρόνια πρωτοφανούς κρίσης στα οποία η χώρα έχασε το 25 % του ΑΕΠ της, είδε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους υπάρχουν κάποιοι - δυστυχώς και στην πλευρά της Δικαιοσύνης- οι οποίοι ψάχνουν να βρουν εξιλαστήρια θύματα να τους φορτώσουν τις ευθύνες ( όπως π.χ. τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ το 2010 κ.Α. Γεωργίου). 
 Και δεν έχουν αντιληφθεί ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η χώρα χρεοκόπησε επειδή κάποιες κυβερνήσεις δημιούργησαν  τεράστια ελλείμματα που  δεν μπoρούσε να χρηματοδοτήσει η χώρα .
Στην δημιουργία ελλειμμάτων του προϋπολογισμού έφταιξε  η δημοσιονομική διαχείριση της χώρας από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης .Το αποκορύφωμα ωστόσο που ξεχείλισε το ποτήρι και έφερε στην πόρτα μας -σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση- το ΔΝΤ  , ήταν η καταστροφική διακυβέρνηση των δυο τελευταίων χρόνων της πενταετίας Καραμανλή που οδήγησε στον εκτροχιασμό τους δημόσιους λογαριασμούς και έσπρωξε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού . Τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος μιλούν από μόνα τους και είναι ξεκάθαρα .Ενώ  η κυβέρνηση Καραμανλή στα πρώτα χρόνια κατάφερνε να κρατήσει τα ελλείμματα της χώρας σε λογικά επίπεδα (  έλλειμμα 8,2 δισ ευρώ  το 2006 ,δηλαδή περίπου 3,6 % του ΑΕΠ και 10,4 δισ ευρώ το 2007 ,δηλαδή περίπου 4,5 % του ΑΕΠ) τα τελευταία δύο χρόνια (2008-2009) της διακυβέρνησής της  τα δημοσιονομικά ξέφυγαν. Και  τα ελλείμματα του κράτους εκτοξεύτηκαν σε   εξωφρενικά επίπεδα.
Προσέξτε:  Το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε έσοδα από φόρους 58,7 δισ ευρώ και δαπάνες 71,3 δισ ευρώ .Το έλλειμμα του προϋπολογισμού δηλαδή το 2008 έφτασε τα 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ , περίπου το 6,5% του ΑΕΠ . Υπερδιπλάσιο από το όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ.
 Το 2009 ,όμως, η κυβέρνηση κανονικά κλώτσησε την καρδάρα με το γάλα. Τα έσοδα του προϋπολογισμού ήσαν μόλις 50,8 δισ ευρώ ενώ οι δαπάνες εκτοξεύτηκαν στο απίθανο ποσό των 84.2 δισ ευρώ. Δηλαδή το έλλειμμα της χώρας έφτασε στο ιλιγγιώδες  ποσό των 33,6 δισ ευρω , περίπου 14,9 % του ΑΕΠ! Πέντε φορές μεγαλύτερο από το αποδεκτό όριο 3 %  της ΕΕ.
Ενδεικτικό επίσης της δημοσιονομικής ανικανότητας της πενταετίας Καραμανλή ήταν ότι πήρε το χρέος της χώρας το 2004 από την κυβέρνηση Σημίτη στα 183 δισ ευρώ (δηλαδή στο 99,8 % του ΑΕΠ) και το εκτόξευσε στα σχεδόν 300 δισ ευρώ (299,7 δισ ευρώ)   , δηλαδή στο 129 % του ΑΕΠ !
Με άλλα λόγια , ο Κ.Καραμανλής που αναδείχτηκε παντοδύναμος νικητής το 2004 με σχεδόν 5 ποσοτιαίες μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ  αντί να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της χώρας ,να εκσυγχρονίσει την δημόσια διοίκηση και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν ο τόπος επαναπαύτηκε πάνω στις δάφνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και της ανάπτυξης της οικονομίας που έφτανε ακόμη και το 2007 στο 3,3 % και επιχείρησε να στήσει ένα κομματικό γαλάζιο κράτος διορίζοντας πάνω από 800.000  "δικά μας" παιδιά!
Παράλληλα διέλυσε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ ,μείωσε την φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων ενώ δεν μπόρεσε να αντιληφθεί εγκαίρως το παγκόσμιο τσουνάμι της Λίμαν Μπραδερς θεωρώντας ότι η ελληνική οικονομία είναι "θωρακισμένη" .
Και τώρα επειδή κάποια δικαστής αποφάσισε ότι ο κ. Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ( που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή τον Αύγουστο του 2010 ενώ η Ελλάδα είχε μπει στο μνημόνιο από τον Μάίο του 2010) παραφούσκωσε μία ή δύο μονάδες το έλλειμμα της χώρας  τα στελέχη τη ΝΔ ένα-ένα βγαίνουν και δηλώνουν ότι ο Καραμανλής δικαιώθηκε !
Ήμαρτον κύριοι. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Είναι τραγικό να σας δείχνουν το φεγγάρι κι εσείς να βλέπετε το δάχτυλο. Όσο κι αν αυτό θα σας βόλευε, οι κακές στατιστικές δεν χρεοκοπούν μια χώρα . Μόνο οι κακές κυβερνήσεις το κάνουν. 
 
  Ν. Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου