25.9.16

Πότε ανανεώνουμε το δίπλωμα οδήγησης. Χρήσιμες οδηγίες

Πότε ανανέωσες το δίπλωμα οδήγησης;
Πόσο χρονών είσαι; Πάνω από 65 και οδηγείς ακόμη; 
Τι επάγγελμα κάνεις; Χρειάζεσαι επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης;  
Δεν είμαστε τροχαία, ούτε γραφείο ασφαλειών. 
Διαβάστε προσεκτικά τις γραμμές που ακολουθούν γιατί μπορεί να σας ενδιαφέρει.Ρωτήσαμε ειδικούς (κυρίως σχολές οδηγών και συμβούλους ασφαλιστικών εταιριών) και ιδού οι απαντήσεις:
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η ανανέωση του διπλώματος;Το ερασιτεχνικό δίπλωμα πρέπει να ανανεώνεται μετά το 65ο έτος της ηλικίας του οδηγού εφόσον δεν υπάρχει ιατρικός περιορισμός.Το επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά 5 χρόνια.
Τι χρειάζεσαι για να ανανεώσει κάποιος το δίπλωμά του;Κοστίζει λίγο σε χρήμα και χρόνο, αλλά μπορεί να σε γλυτώσει από πολλά τυχαία γεγονότα. Θα πρέπει να έχουμε
·         Πιστοποιητικό υγείας από παθολόγο και οφθαλμίατρο. 
·         4 πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, χωρίς γυαλιά, έγχρωμες, διαστάσεων 4x6.
·         Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας.
·         Αίτηση ανανέωσης διπλώματος.
·         Βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης περιοδικής κατάρτισης (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας), εφόσον απαιτείται.
·         e-παράβολο των €18 για την είσπραξη παγίου τέλους χαρτόσημου και εισφορών υπέρ τρίτων.
·         e-παράβολο των €50 για την ανανέωση.
·         e-παράβολο των €30 για την εκτύπωση.
Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν είναι Έλληνας υπήκοος, πρέπει να προσκομίσει την άδεια διαμονής ή παραμονής ή την άδεια εργασίας, η οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί 95 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης για άδεια οδήγησης, για τους υπηκόους της Ε.Ε. και 185 ημέρες για τους ξένους υπηκόους, καθώς και φωτοτυπία αυτής.
Όλα τα παραπάνω πρέπει ο οδηγός να τα προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών (ή στο κατά τόπους γραφείο της Περιφέρειας) και να περιμένει έως και 30 ημέρες για να πάρει το νέο του δίπλωμα.
Και μετά;Μετά την πρώτη ανανέωση του ερασιτεχνικού διπλώματος, ο οδηγός πρέπει να πραγματοποιεί την ίδια διαδικασία ανά 3 χρόνια.Το επαγγελματικό δίπλωμα πρέπει από την 1η ημέρα έκδοσής του να ανανεώνεται ανά 5 χρόνια, ενώ μετά το 65ο έτος της ηλικίας του οδηγού, η ανανέωση γίνεται ανά τριετία.
Όλα αυτά ισχύουν και για Έλληνες και για αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας. 
Α.Χ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου