1.11.16

Ταξίδι για... ψώνια στη Βενεζουέλα

Αίσθηση και ερωτήματα προκαλούν οι αποκαλύψεις περί ταξιδιού του Ν. Παππά στη Βενεζουέλα το καλοκαίρι του 2013, μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος βρίσκεται στα Panama Papers, αλλά και η παραδοχή του ίδιου του υπουργού, υπό τη δικαιολογία ότι βρέθηκε εκεί προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα να προμηθευτεί η Ελλάδα προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της χώρας. 
Η υπόθεση, όπως είναι φυσικό, πυροδότησε και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου 16 μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία βρέθηκε με τον νυν υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Στο Καράκας, μάλιστα, οι κύριοι Παππάς και Αρτεμίου συναντήθηκαν και με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα. Το νέο αυτό στοιχείο ήρθε να προστεθεί σε σειρά αποκαλύψεων για σχέσεις του Κύπριου δικηγόρου -το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στα περίφημα Panama Papers ως εκπρόσωπος offshore εταιρειών- με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε εντοπισθεί να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τη διαπλοκή.
Με ανακοίνωσή της η ΝΔ έσπευσε να ζητήσει «εξηγήσεις» για το ταξίδι στη Βενεζουέλα καλώντας τον Ν. Παππά «να απαντήσει επιπλέον αν και από ποτέ γνωρίζει τον κ. Αρτεμίου και τι σχέση έχει μαζί του». Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας που έκανε λόγο για «προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις», εκτιμώντας πως δεν είναι τυχαία η στοχοποίηση αυτή τη στιγμή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το ταξίδι όχι μόνο πραγματοποιήθηκε, αλλά και ότι σε αυτό συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια επίσκεψη, όπως είπε, που είχε στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Βενεζουέλα, αλλά και να προμηθευτεί η Ελλάδα προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της χώρας.
Με περίεργο tweet ο Α. Αρτεμίου «απάντησε» δηκτικά στον Ν. Παππά γράφοντας: «Σιγά μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για πιπεριές και φασόλια».
Αντίδραση υπήρξε και από το Μαξίμου που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί να στήσει, δίνοντας, μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, είναι τόσο γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης». «Γίνεται όμως ακόμα πιο γελοίο, όταν τα σενάρια αυτά, τα επεξεργάζεται και τα προωθεί η ΝΔ, το κόμμα της Siemens, του κ. Χριστοφοράκου, του κ. Παπασταύρου, των θαλασσοδανείων», σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Σηκώνοντας το γάντι η ΝΔ πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή. Σαράντα έξι βουλευτές της αξιωματικής ανιτπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης για τις σχέσεις του Μαξίμου με τον Κύπριο δικηγόρο. Επισημαίνουν ότι ο Ν. Παππάς και ο κ. Αρτεμίου είχαν συναντήσεις στο Καράκας με αξιωματούχους της χώρας, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο Κύπριος δικηγόρος ειδικεύεται στη δημιουργία εξωχώριων εταιρειών και το όνομά του περιλαμβάνεται στα Panama Papers.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου