12.3.17

Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρεσβεία και το προξενείο της Ολλανδίας

Κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες - Ραγδαίες οι εξελίξεις
Την πρεσβεία και το προξενείο της Ολλανδίας απέκλεισαν οι τουρκικές αρχές, όπως δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες με επίκεντρο την τουρκική εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου στην Τουρκία.
Η Τουρκία απέκλεισε επίσης τις κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του γενικού προξένου και του επιτετραμμένου, μετά την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν στον υπουργό Εξωτερικών τη Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.
Νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία εμπόδισε την είσοδο στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία έφθασε οδικώς στην πόλη της Ολλανδίας από τη Γερμανία όπου βρισκόταν.
Το NOS μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτίριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να εισέλθει. Δεν συνελήφθη, όπως διευκρινίζεται.
Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε πληροφορία του NOS, σύμφωνα με την οποία η υπουργός κρατείται.
Σε αποκλεισμό η ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο στην Τουρκία
Μεγάλες οι αντιδράσεις και αντίποινα από την Τουρκία
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας έπειτα από την ακύρωση της πτήσης του Τούρκου ΥΠΕΞ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή, στην Άγκυρα, του Ολλανδού πρέσβη, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε άδεια, «για κάποιο χρονικό διάστημα».
Στην Τουρκία οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, ακόμη και από την αντιπολίτευση. Η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου έχουν αποκλεισθεί για λόγους ασφαλείας, δήλωσαν, σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστό, αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουλμούς, κάλεσε τους Ολλανδούς πολιτικούς να συμπεριφέρονται με σύνεση. «Η απόφαση που έλαβαν είναι παράλογη» είπε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Ολλανδία, πάντως, πριν ακυρώσει την πτήση, πρότεινε στον Τσαβούσογλου η ομιλία να γίνει σε πολύ στενό κύκλο, μέχρι 50 ατόμων, τα ονόματα των οποίων δεν θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στις ολλανδικές αρχές. Ωστόσο, η Άγκυρα την απέρριψε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου