26.4.17

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Βραβείο Πολυδούρη 2017 στη Χριστίνα Γεωργιάδου και στο Φαίδωνα Μουδόπουλο - Αθανασίου

e-afisa-polydoureivn667 MediumΗ Χριστίνα Γεωργιάδου, για τη συλλογή ποιημάτων «Σπορά» και ο Φαίδων Μουδόπουλος - Αθανασίου, για την ποιητική συλλογή «Ιστορίες Κρίσης (και άλλων παραγόντων)» επελέγησαν από την αρμόδια επιτροπή για την απονομή εξ ημισείας του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2017, ύστερα από ομόφωνη απόφαση την 25η Απριλίου, όσον αφορά σε ποιητικές συλλογές πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, που εκδόθηκαν την προηγούμενη χρονιά.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Από την επιτροπή καταρτίσθηκε περιορισμένος κατάλογος επιλογής όσον αφορά στις υποβληθείσες ποιητικές συλλογές, στον οποίο – πέραν των επιλεγεισών για την απονομή του βραβείου - περιλαμβάνονταν επίσης τα εξής έργα:
• Φωτεινής Βασιλοπούλου «Πρωσικό μπλε»
• Αριστείδη Καραπανάγου «Τέσσερις εποχές κι άλλη μια άνοιξη»
• Μαρίας Λάτσαρη «Εν δυνάμει πραγματικότητα».
ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Η επίδοση του βραβείου, που συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο θα μοιρασθούν οι επιλεγέντες, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς τότε διοργανώνουν τα Θ΄ Πολυδούρεια ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η εκδήλωση αυτή – με ελεύθερη είσοδο - είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, με ώρα ενάρξεως 20.00. Για την τιμώμενη ποιήτρια θα μιλήσει η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά. Θα παρευρεθεί η ποιήτρια και θα διαβάσει ποιήματά της.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα «Ήχος του Νότου».
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ
DSCN9979 MediumΕπισημαίνεται ότι ορισμένοι από τους βραβευθέντες στο παρελθόν με το βραβείο Πολυδούρη, έχουν προταθεί για τα Κρατικά Βραβεία Ποίησης. Το βραβείο Πολυδούρη αποτελεί πλέον θεσμό και, μαζί με το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, είναι οι διακρίσεις που ο Δήμος Καλαμάτας έχει θεσπίσει σε ένδειξη υποστήριξης των πνευματικών δημιουργών, καθώς και για την ανάδειξη και προαγωγή της ελληνικής γλώσσας.
Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Η Χριστίνα Γεωργιάδου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετάφραση στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ζη στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Πάροδος» και στο ιστολόγιο του Τόλη Νικηφόρου "dreaming-in-the-mist.blogspot.gr".
Ο ΦΑΙΔΩΝ ΜΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
DSCN9977 Medium
Ο Φαίδων Μουδόπουλος – Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Αρχαιολογίας και Προϊστορίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Ασχολείται με την αρχαιολογία, κυρίως μέσω της γραφής και με τη λογοτεχνία, ανασκάπτοντας.
Οι «Ιστορίες Κρίσης (και άλλων παραγόντων)» γράφτηκαν ανάμεσα σε δύο δυάρια δευτέρου ορόφου στον Μασταμπά του Ρεθύμνου με θέα τη Φορτέτσα, στα τραμ, τις πλατείες και το Smoking Dog της Λυών και τον μόνιμο τόπο επιστροφής, την Αθήνα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου