Έχει συμβεί σε
όλους μας: ανοίγουμε το ψυγείο για να βγάλουμε ένα αυγό για να το
τηγανίσουμε και… δεν θυμόμαστε πότε το έχουμε αγοράσει.
Με απλά λόγια, δεν είμαστε σίγουροι αν το αυγό είναι φρέσκο ή ενδεχομένως αν έχει χαλάσει (εντάξει, αν το αγοράσαμε πριν μήνες, καλό είναι να μην το φάμε).
Πώς θα διαπιστώσουμε αν το αυγό είναι καλό για κατανάλωση ή χαλασμένο, χωρίς όμως να χρειαστεί να το σπάσουμε;
Ο τρόπος είναι απλούστατος.
Βάζουμε νερό σε ένα μπολ και αφήνουμε απαλά το αυγό να πέσει μέσα.
Αν το αυγό βυθιστεί στον πάτο, τότε είναι καλό προς βρώση.
Αν, αντιθέτως, μείνει στην επιφάνεια του νερού ή δεν βυθιστεί, τότε είναι χαλασμένο.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρέσκα αυγά βυθίζονται καθώς δεν υπάρχει αέρας μέσα στο κέλυφός τους, ενώ τα χαλασμένα αυγά περιέχουν αέρια, προϊόν της εξάτμισης μέρους του υγρού τους που σημειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Να θυμίσουμε εδώ ότι καλό είναι να φυλάμε τα αυγά στο ψυγείο, αλλά όχι στην αυγοθήκη, στην πόρτα του ψυγείου, καθώς το άνοιξε-κλείσε μειώνει το χρόνο αντοχή τους.
Με απλά λόγια, δεν είμαστε σίγουροι αν το αυγό είναι φρέσκο ή ενδεχομένως αν έχει χαλάσει (εντάξει, αν το αγοράσαμε πριν μήνες, καλό είναι να μην το φάμε).
Πώς θα διαπιστώσουμε αν το αυγό είναι καλό για κατανάλωση ή χαλασμένο, χωρίς όμως να χρειαστεί να το σπάσουμε;
Ο τρόπος είναι απλούστατος.
Βάζουμε νερό σε ένα μπολ και αφήνουμε απαλά το αυγό να πέσει μέσα.
Αν το αυγό βυθιστεί στον πάτο, τότε είναι καλό προς βρώση.
Αν, αντιθέτως, μείνει στην επιφάνεια του νερού ή δεν βυθιστεί, τότε είναι χαλασμένο.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρέσκα αυγά βυθίζονται καθώς δεν υπάρχει αέρας μέσα στο κέλυφός τους, ενώ τα χαλασμένα αυγά περιέχουν αέρια, προϊόν της εξάτμισης μέρους του υγρού τους που σημειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Να θυμίσουμε εδώ ότι καλό είναι να φυλάμε τα αυγά στο ψυγείο, αλλά όχι στην αυγοθήκη, στην πόρτα του ψυγείου, καθώς το άνοιξε-κλείσε μειώνει το χρόνο αντοχή τους.
topontiki