3.8.17

Λονδίνο 2017 : Πρεμιέρα στο Παγκόσμιο Στίβου

Αρχίζει την Παρασκευή το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλασικού Αθλητισμού

Γράφει ο αθλητικός συντάκτης Αντ. Χαζάπης

 
Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Παγκόσμια Ομοδπονδία Κλασικού Αθλητισμού - IAAF, τα αρχικά της-  αποφάσιζε τη διοργάνωση ενός ραντεβού αστέρων του στίβου δεν φαντάζονταν πως ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είχε τόσο μεγάλη αποδοχή απο τα κράτη μέλη όσο και από τους αθλητές παγκοσμίου βελινεκούς.
Ήταν ο αιώνιος "πόλεμος" μεταξύ Ρωσίας (τότε Σοβ. Ένωσης) και Ηνωμ. Πολιτειών Αμερικής που δεν άφηνε να βρεθούν δίπλα-δίπλα τα πιό μεγάλα ονόματα του κλασικού Αθλητισμού. Εξ αιτίας αυτής της διαμάχης η ομάδα των ΗΠΑ μαζί με άλλες φιλικά προσκείμενες χώρες δεν πήρε μέρος το 1980 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Επίσης 4 χρόνια αργότερα, οι Σοβιετικοί με τους φίλους τους δεν πήγαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
Το γεγονός της αποχής των μεγάλων ονομάτων του στίβου προβλημάτισε τα μέλη της IAAF. Αναζητώντας λοιπόν λύση αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος με τη συμμετοχή και όσων δεν είχαν πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Με άλλα λόγια: οτι δεν πέτυχε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ολυμπιακό Κίνημα γενικότερα το κατόρθωσε μία διεθνής Ομοσπονδία. Να ενώσει τα κράτη μέλη όλης της υφηλίου και να φέρει στους στίβους τους καλύτερους αθλητές της εποχής.
Χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Άφησαν τις όποιες έχθρες είχαν και βρέθηκαν πάλι οι κορυφαίοι των κορυφαίων του κλασικού αθλητισμού εκείνης της εποχής. Το πρώτο ραντεβού ήταν τον Αύγουστο του 1983, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι. Οι Φινλανδοί έκαναν τα πάντα για να πετύχει η διοργάνωση
Η ΕΛΛΑΔΑ, σ' αυτό το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέχτησε ένα χάλκινο μετάλλιο. Η Αννα Βερούλη βρέθηκε τρίτη στον ακοντισμό γυναικών, μόλις ένα χρόνο μετά το χρυσό στους πανευρωπαϊκούς της Αθήνας.
Το πόσο έχει πετύχει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλασικού Αθλητισμού είναι το γεγονός πως την Παρασκευή 4 Αυγούστου ξεκινά στο Λονδίνο η 16η διοργάνωση. Φυσικά με τη συμμετοχή των κορυφαίων της χρονιάς. Το παρών θα δώσει ο ταχύτατος Τζαμαϊκανός Γουσέιν Μπολτ και η Νο 1 στο επικοντώ γυναικών Κατερίνα Στεφανίδη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου