26.10.18

Το λάδι δε φτάνει ούτε για τη σαλάτα

Χωρίς λάδι στα πιθάρια τους θα μείνουν φέτος πολλοί ελαιοπαραγωγοί της Βιάννου Κρήτης, καθώς η μείωση εξαιτίας της ακαρπίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, φτάνει ή και υπερβαίνει το 80% σε σχέση με πέρυσι. 
Στην Αθήνα μεταβαίνει το συντομότερο δυνατό ο δήμαρχος Βιάννου και θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ώστε να του εκθέσει την κατάσταση και να ζητήσει τη στήριξη του κράτους. Στην περίπτωση της Βιάννου, σύμφωνα με τα στοιχεία των αγροτικών φορέων, δεν υπάρχει θέμα δάκου αφού δεν υπάρχει ελαιόκαρπος, γεγονός που θέτει σε συναγερμό την άλλοτε παραγωγική περιοχή, που όχι αδίκως είχε χαρακτηριστεί μέχρι και πρόσφατα ως «η μάνα του ελαιολάδου στην Κρήτη»!
Τα στοιχεία αυτά κατέθεσαν οι αγροτικοί φορείς του δήμου Βιάννου σε έκτακτη σύσκεψη. Ο δήμαρχος δήλωσε στο «neakriti.gr» πως «θα διεκδικήσουμε από το υπουργείο απαντήσεις για τα μέτρα ενίσχυσης που προτίθεται να πάρει. Τώρα πλέον είναι εμφανής πάνω στα δέντρα η μειωμένη παραγωγή...».
Ο δήμαρχος Βιάννου άκουσε τους εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών να του λένε ότι θα είναι πάρα πολλοί εκείνοι που «δε θα βγάλουν λάδι ούτε για τη σαλάτα τους!
Πρόκειται για μείωση της παραγωγής από 80% μέχρι και 100%. Βιώνουμε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Και πρέπει να δούμε ποια μέτρα στήριξης θα ληφθούν. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και με εγγειοβελτιωτικά έργα να προστατευτούμε έναντι της κλιματικής αλλαγής, που είναι πλέον μια πραγματικότητα»... 
Εξάλλου και τα αποθέματα του νερού στη Βιάννο είναι ελάχιστα. Η επάρκεια νερού στον υδροφόρο ορίζοντα είναι σε οριακό σημείο. «Αντλούμε νερό από 500 και 600 μέτρα. Και προσπαθούμε να κάνουμε λελογισμένη χρήση για να μη στερέψει εντελώς αυτό το νερό που έχουμε», καταλήγει. Η περιοχή τις καλές εποχές ξεπερνούσε τους 650 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Φέτος - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνεταιριστών - δεν αναμένεται η παραγωγή να φτάσει ούτε τους 50-60 τόνους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου