29.12.18

Εύκολη συνταγή Βασιλόπιτας

Το κόψιμο της Βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια.
Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρευόταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια (Saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα.
Σε όποιον τύχαινε το κομμάτι με το νόμισμα, αυτός ήταν και ο τυχερός της παρέας…  Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα.

Συνταγές για βασιλόπιτα υπάρχουν πολλές. 

Διαβάστε μια εύκολη.
Θα χρειαστούμε 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 βιτάμ, 300 γρ. ζάχαρη, 6 αυγά, 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ, ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη, ξύσμα από ένα πορτοκάλι κ αι  ½ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
Στο μίξερ, χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών μέσα στο μείγμα. Συνεχίζετε με τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Συνεχίζετε να χτυπάτε και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, κουταλιά-κουταλιά, φροντίζοντας παράλληλα να χτυπάτε καλά.
Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Έπειτα, ενσωματώνετε προσεκτικά με μια σπάτουλα την μαρέγκα και την αμυγδαλόψιχα στο μείγμα. Σε αλουμινόχαρτο διπλώνετε ένα κέρμα ή κάτι άλλο «για το γούρι» και το ρίχνεται στο μείγμα πριν το αδειάσετε σε ένα αντικολλητικό ταψί, το οποίο έχετε πρώτα βουτυρώσει καλά.
Ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Όταν ροδίσει το κέικ, το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
Πολλοί σχεδιάζουν επάνω το έτος που έρχεται είτε με αμυγδαλόψυχα, είτε με κανέλλα ή άχνη ζάχαρη. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το κάνετε κι εσείς.
Καλή επιτυχία !!!

Από το εκκλησία online

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου