19.7.19

Δροσεροί ρεβυθοκεφτέδες, για τον Ηλία,που γιορτάζει

Οι έθνικ ρεβυθοκεφτέδες σερβίρονται με φρέσκα σαλατικά και αραβική πίτα. Ότι πρέπει για την εποχή, για έναν  μεζέ ξεχωριστό. 
Κι αν υπάρχει και Ηλίας (γιορτάζει το Σάββατο) ή Παντελής ή Παρασκευάς (γιορτάζουν την άλλη εβδομάδα) θα είναι μια καλή επιλογή. Μπορεί, ακόμη, να αρέσει και στα παιδιά, καθώς είναι κάτι διαφορετικό και να ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες γεύσεις της καθημερινότητας. 
Για να φτιάξουμε την αυθεντική συνταγή φαλάφελ στο φούρνο, θα πρέπει να «μουλιάσουμε» τα ρεβίθια από την προηγούμενη ήμερα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τα βάζουμε σε μπολ.
Στη συνέχεια πολτοποιούμε κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, κόλιανδρο, βάζουμε τη σόδα, το αλεύρι και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Τα προσθέτουμε όλα στα πολτοποιημένα ρεβίθια, προσθέτουμε και το βαλσαμικό ξίδι με μέλι και ανακατεύουμε με κουτάλι το μίγμα.
Με το κουτάλι παίρνουμε κουταλιές μίγμα. Τους δίνουμε σχήμα μεγάλου πλακέ κεφτέ. Τα βάζουμε σε λαδωμένο αντικολητικό ταψί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τους ρεβυθοκεφτέδες σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς C για 15 λεπτά, τους αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου επιπλέον μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ με αραβικές πίτες, λαχανικά, γιαούρτι, ή σάλτσα ντομάτας, δίνοντας ένα δροσερό τόνο.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
250 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα - 1 κρεμμύδι - 1 σκ. Σκόρδο - 1/2 ματσάκι μαϊντανό - 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο - 1/2 κ.γ. σόδα - 1/2 κ.γ. κύμινο -  1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή - 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι – αλάτι -
πιπέρι - λίγο ελαιόλαδο για το ταψί - 3-4 κ.σ. αλεύρι
Για το σερβίρισμα θα χρειαστούμε: μικρές αραβικές πίτες, λίγες καρδιές μαρουλιού και ντομάτα. Θα δώσουν χρώμα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου