11.9.10

Πρόστιμα σε όσους αγοράζουν προϊόντα-«μαϊμούδες»...

Η Ελλάδα είναι η χώρα της …. Μαϊμούς !
Oχι μόνον οι μικροπωλητές - συνήθως αφρικανοί μετανάστες- μη αυθεντικών προϊόντων («μαϊμούδες» ή ιμιτασιόν είδη όπως τσάντες, παπούτσια, ρολόγια, κοσμήματα, γυαλιά ηλίου και αρώματα) θα διώκονται ποινικά όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και όσοι στο μέλλον συλλαμβάνονται να ...αγοράζουν τέτοια είδη από τους πλανόδιους μικροπωλητές. Πρόκειται για νέα πρόταση του υπουργείου Οικονομικών στον πόλεμο εναντίον της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής. Πέραν των καταστηματαρχών και των εμπόρων, πιέσεις δέχεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει ένας τέλος στα ιμιτασιόν προϊόντα και από το υπουργείο Υγείας, αφού υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ορισμένα εξ αυτών, όπως τα αρώματα και τα γυαλιά ηλίου, περιέχουν υλικά εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία. Η πλήρης ποινικοποίηση των «πολυτελών» προϊόντων-«μαϊμούδων»
υπάρχει στη γειτονική Ιταλία, αποκαλύπτει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος , όπου η λεγόμενη Οικονομική Αστυνομία (Ρolizia Finanziaria) περιπολεί συνεχώς στους δρόμους και συλλαμβάνει και πωλητές και αγοραστές- οι τελευταίοι πληρώνουν πρόστιμο διπλάσιο της πραγματικής αξίας του προϊόντος που αγοράζουν-, με στόχο να διαφυλαχτεί η βαριά βιομηχανία της Ιταλίας που είναι η μόδα. Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος είναι, πέραν της ποινικοποίησης και της αγοράς ιμιτασιόν προϊόντων, να δημιουργηθεί παράλληλα και Οικονομική Αστυνομία, στα πρότυπα της Ιταλίας, μια πρόταση την οποία όπως αποκαλύπτει είχε υποβάλει πριν από δέκα μήνες.
Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως προβληματίζονται για το νομικό καθεστώς που θα διέπει την πρόταση, την επιβολή δηλαδή προστίμων και στους αγοραστές αυτών των προϊόντων, ενώ υπάρχουν και προτάσεις να μην υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση αλλά να διώκονται οι παραβάτες με τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν (όπως αποδοχή προϊόντων εγκλήματος). Εως ότου όμως υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή να υπάρξει τις προσεχείς ημέρες μια γενικευμένη και καλά συντονισμένη έφοδος εφοριακών, τελωνειακών, κ.ά., για τον εντοπισμό αποθηκών κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με ιμιτασιόν προϊόντα. Οι αποθήκες αυτές προμηθεύουν σε όλη την Ελλάδα τα προϊόντα-«μαϊμούδες». Την ίδια ώρα, εντείνονται οι προσπάθειες για την πλήρωση θέσεων διευθυντών στις Οικονομικές Εφορίες και όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος ως το τέλος του Οκτωβρίου θα γίνουν οι νέες τοποθετήσεις, ενώ έχει διαπιστωθεί πρόβλημα ελλείψεως εφοριακών σε ορισμένες εφορίες. Στη ΔΟΥ Αμαρουσίου, για παράδειγμα, εκκρεμούν 55.000 φορολογικές δηλώσεις και ζητήθηκε η ενίσχυση της συγκεκριμένης ΔΟΥ με 12 επιπλέον εφοριακούς για τη γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων, ώστε να μην καθυστερούν τα έσοδα του Δημοσίου.
«Είμαστε πρώτοι σε πωλήσεις ιμιτασιόν»
«Η Ελλάδα είναι η χώρα της μαϊμούς, είμαστε πρώτοι σε πωλήσεις ιμιτασιόν προϊόντων, ξεπεράσαμε και την Τουρκία, ακόμα και τα κατεχόμενα της Κύπρου, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Υπάρχει, βλέπετε, και η πίεση των καταστηματαρχών και των εισαγωγέων αυθεντικών προϊόντων να πάρουμε μέτρα, γιατί οι μαϊμούδες ανθούν στην οικονομική κρίση» δηλώνει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ -BHMA.


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου