9.9.10

Πιθανή η περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων!

Η τελική απόφαση, θα παρθεί τον προσεχή Οκτώβριο .
«Απειλητικά σύννεφα μαζεύονται στον ορίζοντα των Ελλήνων αγροτών, όπως διαφαίνεται από την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το μέλλον των επιδοτήσεων» τονίζει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος..
Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «Η τελική απόφαση, που θα παρθεί τον προσεχή Οκτώβριο, μπορεί να έχει άμεσα καταστροφικά αποτελέσματα για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού, αλλά δυστυχώς, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών:
«Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και η οποία μας περιήλθε μέσω του Υπουργού Επικρατείας, για θέματα της αρμοδιότητάς μας σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
•Στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (Βρυξέλλες, 13-7-2010) συζητήθηκε πρόσφατη ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής (υπό το θέμα συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2010). Στην ενότητα 4 της ως άνω ανακοίνωσης προβλέπεται η χρήση κατάλληλων κυρώσεων και κινήτρων που αφορούν τόσο το προληπτικό, όσο και το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Όσον αφορά το διορθωτικό σκέλος (δηλαδή όταν ένα νέο κράτος μέλος υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος – ΔΥΕ), η Επιτροπή προτείνει ένα νέο σύστημα οικονομικών κυρώσεων και κινήτρων για την συμπλήρωση της χρήσης των καταθέσεων και προστίμων. Οι κυρώσεις δεν θα επηρεάζουν τους τελικούς αποδέκτες των κονδυλίων της ΕΕ αλλά την πληρωμή προς τα κράτη μέλη ή τις πληρωμές για τις οποίες τα κράτη μέλη ενεργούν ως ενδιάμεσοι.
•Κατά την εξέταση των παραπάνω θεμάτων στο Συμβούλιο έγινε μια προσπάθεια διευκρίνισης ορισμένων πτυχών επί σχετικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μια πιο αποτελεσματική πολυμελή εποπτεία των Κ.Μ. που παρουσιάζουν δημοσιονομικές ανισορροπίες με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ. Τούτο εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου V. Rompui που ακολούθησαν του Συμβουλίου.
•Οι συζητήσεις τέτοιων θεμάτων ασφαλώς βρίσκονται μέσα στη δυναμική του κοινοτικού διαλόγου και αντιμετωπίζονται κατάλληλα με τις εκάστοτε διαμορφούμενες συναντιλήψεις ως προς τις θέσεις των ενδιαφερομένων ».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου