22.12.10

Είμαστε ο ποιο απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης !

Πιο σκοτεινό από ποτέ φαντάζει το μέλλον για τους Ελληνες, που αναδεικνύονται στον πιο απαισιόδοξο λαό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό προκύπτει ότι περισσότεροι από έξι στους δέκα συμπατριώτες μας εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει, ενώ τέσσερις στους δέκα ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Τα αποτελέσματα του νέου Ευρωβαρόμετρου δείχνουν διαρκή επιδείνωση τόσο της οικονομικής θέσης όσο και της ψυχολογίας των συμπολιτών μας, καθώς η χώρα μας καταγράφει πολλές αρνητικές «πρωτιές» στις επιμέρους ερωτήσεις. Το εντυπωσιακότερο ίσως στοιχείο είναι το ρεκόρ πεσιμισμού των Ελλήνων, που σε ποσοστό 63% δηλώνουν γενικά απαισιόδοξοι για το μέλλον. Το ποσοστό παρουσιάζεται αυξημένο κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2009, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το 37% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης… Φυσικά, στη βάση της ελληνικής απαισιοδοξίας βρίσκεται η οικονομία. Στην ερώτηση πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το επόμενο 12μηνο, το 54% των Ελλήνων απαντά ότι θα χειροτερεύσει (έναντι 38% πέρυσι). Το ποσοστό αυτό είναι μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη των «27», μεγαλύτερο κατά 13% από εκείνο της δεύτερης στη λίστα Ρουμανίας και κατά 36% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Συγκεκριμένα, το 47% των Ελλήνων εκτιμά ότι κινδυνεύει να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη υποχρέωση που θα παρουσιαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο (42% πέρυσι), το 37% ότι ίσως αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του σπιτιού (28% πέρυσι), ενώ το 18% φοβάται ότι μπορεί να μην έχει λεφτά ούτε για τρόφιμα (13% πέρυσι). Η ανησυχία αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της ανεργίας, που κάνει το 43% των Ελλήνων να μην νιώθουν σίγουροι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους κατά τους επόμενους μήνες (37% πέρυσι). Αντίστοιχη εργασιακή ανασφάλεια βιώνει μόλις το 17% των Ευρωπαίων.
Οι Ελληνες περιγράφουν με μελανά χρώματα και την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα πάντα με το Ευρωβαρόμετρο, το 41% των συμπατριωτών μας δηλώνει ότι τα βγάζει πέρα με δυσκολία. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι και το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος ανέρχεται σε 14%. Μάλιστα, το 22% των Ελλήνων αναφέρει ότι ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα και αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς ή να εξυπηρετήσει κάποιο δάνειο (15% το 2009), ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 5% της Ευρώπης των «27».
Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (90%) θεωρεί ότι τα χρήματα που ξοδεύει το κράτος για να αντιμετωπίσει την φτώχεια είναι ελάχιστα. Espresso

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου