14.1.14

"Με νύχια και δόντια " προσπαθούν να μπλοκάρουν την επέκταση στο λάδι "ΠΟΠ Καλαμάτα"

Χρονοβόρες φαίνεται να είναι οι «τεχνικές λεπτομέρειες» για την επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το νομό Μεσσηνίας. 
Ενώ όλοι περίμεναν ότι ήδη θα είχε δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, ολοκληρώνεται η φετινή ελαιοκομική περίοδος και ακόμη δεν έχει δοθεί η έγκριση. 
Ο ΑγροΤύπος ενημερώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ενστάσεων και προκειμένου να ολοκληρώσει την εισήγησή της (θετική ή αρνητική), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις οι οποίες και απεστάλησαν στις 25/10/2013. 
Η Επιτροπή αν και αποδέχτηκε αυτές τις διευκρινήσεις, απέστειλε νέο αίτημα, στις 20/12/2013, ζητώντας να επιβεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικά και ότι η γεωγραφική κατανομή τους είναι η ενδεδειγμένη.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο η αρμόδια Δ/νση του ΥπΑΑΤ, έχει ήδη ενημερώσει την ΕΑΣ Μεσσηνίας για τις παρατηρήσεις της Επιτροπής, με την παρότρυνση να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να συνταχθεί η σχετική απαντητική επιστολή, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επεξεργασίας του φακέλου από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Μάλιστα ο αρμόδιος προϊστάμενος μας ανέφερε ότι υπήρξε έγγραφη ενημέρωση.
Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με την γενική διευθύντρια της ΕΑΣ Μεσσηνίας κ. Διονυσία Βλαχονικολού, μας ενημέρωσε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση και ότι βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση.
Ιστορικό

Μετά τη δημοσίευση της Αίτησης Τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου με την ονομασία «Καλαμάτα» και λίγο πριν την εκπνοή του προβλεπόμενου εξαμήνου για υποβολή ενστάσεων (26/12/2012), υποβλήθηκαν στην Κομισιόν 4 παραδεκτές ενστάσεις, 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 3 από επιχειρήσεις Τρίτων Χωρών (Αίγυπτος, Νορβηγία και Ελβετία).
Οι ενστάσεις αυτές διαβιβάστηκαν στην χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2013 με την προτροπή να προβούμε σε διαβούλευση για περίοδο τριών μηνών με τους ενιστάμενους, σύμφωνα με το άρθρο 51, παρ.3 του Καν. (ΕΕ) 1151/2012. Η χώρα μας όφειλε εντός ενός μηνός από την λήξη της ανωτέρω τρίμηνης περιόδου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους ενιστάμενους καθώς οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν αμφισβητούσαν στο σύνολό της την αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Κομισιόν εξετάζει τις ενστάσεις και σε μελλοντική Κανονιστική Επιτροπή για τα ΠΟΠ-ΠΓΕ θα φέρει το θέμα προς ψήφιση. 

agrotypos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου