26.11.16

Μεγάλη αβεβαιότητα στην Ισπανική αγορά ελαιολάδου με σημαντική άνοδο των τιμών !

 Η Xylella fastidiosa  σπέρνει τον όλεθρο στα   ελαιόδεντρα της Μαγιόρκας .

Η μεγάλη η μείωση  παραγωγής  ελαιολάδου ,στην Ισπανία  και οι  σημαντικές αυξήσεις τιμών  έχουν φέρει την αβεβαιότητα στην ισπανική αγορά του ελαιολάδου.

Το Ισπανικό υπουργείο Γεωργίας  είχε εκτιμήσει σε πρόσφατη έκθεση του ,ότι η Ισπανία θα παράγει 1,3 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου το 2016, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι η εκτίμηση ήταν λίγο πρόωρη.
Στην πραγματικότητα, υπεύθυνη για  την ενθαρρυντική πρόβλεψη ήταν η αναμενόμενη παραγωγή της Ανδαλουσίας αλλά όπως αποδείχθηκε στην πράξη είναι  κατά πολύ  χαμηλότερη από τις προβλέψεις
 Το Ισπανικό υπουργείο  Γεωργίας στην πραγματικότητα με βάση τις εκτιμήσεις  για  μεγάλη παραγωγή  φάνηκε αρκετά αισιόδοξο
Με βάση τα ποιο πρόσφατα στοιχεία η πραγματική παραγωγή θα είναι πολύ κατώτερη από τις εκτιμήσεις με αποτέλεσμα  να είναι ανεπαρκής για την κάλυψη της ζήτησης.
Οι αβεβαιότητες που προκύπτουν από τα αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης  δίνουν μια αίσθηση  άγχους στην ισπανικής αγορά  ελαιολάδου, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που εξηγεί την πτώση στην παραγωγή ελαιολάδου (καθώς και την άνοδο των τιμών).
Στην πραγματικότητα, μια ασθένεια που αποδείχθηκε ότι είναι η ποιο σοβαρή απειλή της ελιάς  μόλις έφτασε στο νησί της Μαγιόρκα.
Το νησί έχει λάβει προστατευτικά μέτρα, αλλά  η Xylella fastidiosa  σπέρνει τον όλεθρο στα εκεί   ελαιόδεντρα .
Επιπλέον, οι Ισπανοί ελαιοκαλλιεργητές έχουν αρχίσει αργά την ελαιοσυγκομιδή  και πολλές εταιρείες και  καταστήματα δεν έχουν ακόμη αποθεμάτα  ελαιολάδου.
 Η παραγωγή λαδιού  δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην εγχώρια ζήτηση πλήρωςλόγω της ,  καθυστερημένης  συγκομιδής με σοβαρές συνέπειες στην αγορά
Οι Πορτογάλοι ελαιοκαλλιεργητές έχουν αρχίσει τη συγκομιδή πολύ νωρίτερα από ό, τι οι  Ισπανοί ομολόγοι τους και το μερίδιο αγοράς για το ισπανικό ελαιόλαδο στην Πορτογαλία βιώνει σήμερα μια σημαντική πτώση,  αφού τα ράφια έχουν ήδη εφοδιαστοί  με εγχώρια ελαιόλαδα.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στην άνοδο  των τιμών ελαιολάδου με αποτέλεσμα ένα κιλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κοστίζει € 3.46 ($ 3.67), ενώ ένα κιλό παρθένο ελαιόλαδο κοστίζει € 3.17 ($ 3.37) όταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές ήταν χαμηλότερες έως και 30%

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου