Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Ελληνο-αμερικανό καθηγητή καρδιολογίας Τζον Κωστή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράντγκερς του Νιου Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Open Access Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 225.000 εγκεφαλικά μεταξύ 1995-2014.
Η ανάλυση έδειξε ότι στο διάστημα αυτής της εικοσαετίας υπερδιπλασιάσθηκαν τα εγκεφαλικά στις ηλικίες 35 έως 39 ετών, διπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 40 έως 44 ετών, αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό στα άτομα 45 έως 55 ετών, ενώ αντίθετα μειώθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.
Οι άνθρωποι της λεγόμενης «χρυσής γενιάς» (γεννημένοι μεταξύ 1945-1954), γνωστοί και ως «baby boomers», έχουν μικρότερα ποσοστά εγκεφαλικών σε σχέση με όσους γεννήθηκαν είτε 20 χρόνια πριν είτε 20 χρόνια μετά (τη λεγόμενη «Γενιά Χ» που γεννήθηκε μεταξύ 1965-1974). Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια έτοιμη απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δήλωσαν ότι θα το ερευνήσουν περαιτέρω.
«Οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το εγκεφαλικό δεν συμβαίνει μόνο στους γέρους και ότι η έκβασή του μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ένα έμφραγμα, αφήνοντας κάποιον να ζήσει με μια αναπηρία για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια» δήλωσε ο ερευνητής Τζόελ Σουέρντελ, συνεργάτης του δρος Κωστή.
Τα εγκεφαλικά εμφανίζουν μια πτωτική τάση, που αποδίδεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στις βελτιώσεις του τρόπου ζωής (μείωση καπνίσματος, αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης κ.α.). Από την άλλη, ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί ότι τα εγκεφαλικά «χτυπάνε» πλέον σε ολοένα μικρότερη ηλικία. Η αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανώς είναι οι βασικές αιτίες γι” αυτό.