19.4.18

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα της πώλησης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Την Παρασκευή 20 Απρίλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  εισάγει στη βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, υλοποιώντας έτσι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η  ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, συμφωνήθηκε η ταχύτερη προώθηση της απελευθέρωσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας, η μεγαλύτερη πρόσδεση του ρεύματος στην υπηρεσία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και η πιο άγρια εμπορευματοποίησή του, ενώ θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό.
Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση την συνεχίζει από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ και λοιπόν προθύμων.
Υποχρεωτικά με νόμο η παραγωγή και εμπορία ρεύματος της ΔΕΗ θα μειωθεί μέχρι το τέλος του 2019 στο 50% υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και θα πωληθούν οι πιο αξιόμαχες λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία. Είναι βέβαιο ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα έρθει η σειρά των υδροηλεκτρικών μονάδων, που εκτός των άλλων θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ύδρευση και άρδευση μεγάλων αγροτικών περιοχών. Φυσικά θα ακολουθήσει και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, που έχει μέχρι τώρα βαρύτατες συνέπειες από την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη για παραγωγή ρεύματος, θα δεχτεί ένα ακόμη πολύ σκληρό πλήγμα. Ανεξάρτητα από αυτά που διαρρέουν κυβέρνηση – διοίκηση της ΔΕΗ και αναπαράγουν διάφοροι παπαγάλοι, η πώληση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης θα επιφέρει τεράστια μείωση προσωπικού και δραστηριοτήτων. Το εναπομείναν προσωπικό θα είναι αρκετές εκατοντάδες λιγότερο από αυτό που υπηρετεί σήμερα, θα εκτιναχθεί σε μεγαλύτερα ύψη η ανεργία, θα μεγαλώσει η φτώχεια, ο μαρασμός και η εξαθλίωση στην περιοχή.
Αυτή η εξέλιξη έχει τραγικές συνέπειες για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ και σε συνάρτηση με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει απρόσιτη για ακόμα πιο πολλούς.  Για τους εργαζόμενους του κλάδου θα έρθουν και νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.
Έχουμε πλέον εμπειρία από τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης. Η μετοχοποίηση του 50% της ΔΕΗ, η τριχοτόμηση σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, η διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων ωφέλησαν το κεφάλαιο κι είχαν μεγάλο κόστος και για τους εργαζόμενους και για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αντίθετα αποπροσανατόλισαν οι ημερίδες κι άλλες δράσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή για 20 και πλέον χρόνια. Η πραγματικότητα τους διέψευσε αφού οι σχεδιασμοί αξιοποίησης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ φτάνουν μέχρι το 2045 χωρίς να υπολογίζουν και τους λιγνίτες των γύρω περιοχών που ισοδυναμούν με 200 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκονται δίπλα μας στην Ασέα.
Έχουν σοβαρές ευθύνες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι Δημοτικές-Περιφερειακές Αρχές και όσοι άλλοι στήριξαν αυτές τις καταστροφικές επιλογές.
Τώρα δεν κάνουν καθόλου καλά όσοι παράλληλα με τον αγώνα διαπραγματεύονται ανταλλάγματα.
Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε διορθώσεις, να κλείσουμε κενά, να  χτίσουμε τη μεγάλη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται, να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης.
Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί  προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.    
·       Με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και καλά οργανωμένους αγώνες κάθε μορφής μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε, να αποτρέψουμε σήμερα την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, αύριο των υδροηλεκτρικών και του ΔΕΔΔΗΕ.
·       Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα αγαθό για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.
·       Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την εργασία τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 22νΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΣΥΜΙΚΤΩΝ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

Μεγαλόπολη 19-4-2018

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου